Wouter Hoeffnagel - 08 augustus 2022

Apple-medewerkers: Apple pakt klachten over seksueel wangedrag niet adequaat op

Apple-medewerkers: Apple pakt klachten over seksueel wangedrag niet adequaat op image

Apple pakt klachten over seksueel wangedrag op de werkvloer niet adequaat op. In sommige gevallen zou het bedrijf zelfs met consequenties hebben gedreigd indien (oud)-werknemers hun ervaringen naar buiten brachten.

Dit melden vijftien (voormalig) werknemers van Apple aan de Financial Times (FT). De klachten zijn afkomstig van werknemers die actief zijn voor diverse afdelingen en locaties. Diverse voorbeelden worden in het artikel aangedragen. Denk daarbij aan een werknemer die ongevraagd seksueel getinte berichten van een collega ontving en uiteindelijk is ontslagen. Apple zou haar geld hebben geboden indien ze Apple niet verantwoordelijk zou houden voor het wangedrag, wat de vrouw heeft geweigerd.

Verkracht door collega

In een ander geval stelt een medewerker van een Apple Store door een collega die haar thuisbracht te zijn verkracht. Zij verzocht in een ander filiaal te mogen werken, maar dit zou Apple hebben geweigerd. In een derde incident werd een vrouw thuisgebracht door een collega. Zij meldt ontbloot te zijn wakker geworden, terwijl de collega foto's van haar maakte. Zij stapte naar haar werkgever, maar Apple stelde dat het bedrijf niets kon doen.

Apple meldt in een reactie aan de FT dat de ervaringen niet 'het beleid van het bedrijf reflecteren'. Ook erkent de techgigant dat het de meldingen anders had moeten afhandelen. Apple belooft zijn trainingen en processen aan te passen.

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023