Wouter Hoeffnagel - 12 augustus 2022

Britse CMA start onderzoek naar fusie van Viasat en Inmarsat

De Britse Competition and Markets Authority (CMA) start een verkennend onderzoek naar de fusie van het Amerikaanse Viasat en het Britse Inmarsat.

Viasat maakte in november bekend Inmarsat te willen overnemen voor 7,3 miljard dollar. Viasat en Inmarsat beschikken beide over een eigen satellietnetwerk. Via deze netwerken bieden zij twee-weg satellietcommunicatie aan. Zowel commerciële partijen als overheden zijn klant bij de bedrijven.

Ook Europees onderzoek

De overname leidt echter tot zorgen. Zo kondigde de Europese Commissie eind juli al aan dat de deal door haar moet worden goedgekeurd voordat deze doorgang kan vinden. De Europese Commissie maakt zich zorgen over de impact van de fusie op de concurrentie op de markt voor connectiviteitsdiensten aan boord van vliegtuigen in de Europese Economische Ruimte. Diverse landen verzochten de Europese Commissie de overname te onderzoeken, waaronder Nederland. Andere landen die een dergelijke verzoek hebben ingediend zijn België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Noorwegen, Roemenië, Spanje en Zweden.

Nu kondigt dus ook de Britse CMA een onderzoek aan naar de fusie. Het onderzoek is op 10 augustus van start gegaan. De CMA verwacht op 5 oktober bekend te maken of het verkennende onderzoek aanleiding is voor een diepgravender onderzoek.

SLTN Vierkant Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023