Redactie - 12 augustus 2022

Westerse producten dankzij parallelle import beschikbaar in Rusland

Westerse producten dankzij parallelle import beschikbaar in Rusland image

Producten van diverse Westerse bedrijven die zich uit Rusland terugtrokken zijn dankzij parallelle import nog steeds verkrijgbaar in het land. Dit is te danken aan parallelle import. Ook de nieuwste Apple devices zouden hun weg vinden naar Rusland.

The Guardian beschrijft hoe een vastgoedinvesteerder in de Siberische stad Krasnoyarsk een nieuwe winkel genaamd Panika (Paniek) heeft geopend. De winkel verkoopt exclusief producten van Zara en Zara Home. Oprichter Aleksandr Gorbunov kocht voor 1,5 tot 2 miljoen Roebel aan Zara-producten in en verkoopt deze door via Panika, Hij claimt hierbij zelf een minimale marge van zo’n 300 Roebel te hebben.

De werkwijze is te danken aan het zogeheten parallel import-mechanisme, waaronder Russische bedrijven van de Russische overheid producten van bedrijven buiten Rusland mogen kopen en zonder goedkeuring van de rechthebbenden mogen doorverkopen in Rusland. De Russische overheid wil hiermee producten van Westerse bedrijven in de winkels houden, wat de impact van Westerse sancties op Russische burgers verzacht.

Meer informatie is te vinden bij The Guardian.

Progress Communications BW start week 17 tm 19 Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023
Netgear banner liggend start week 14