Redactie - 03 februari 2023

Tips voor het optimaliseren van jouw wagenpark

Tips voor het optimaliseren van jouw wagenpark image

Advertorial

Jaarlijks worden er steeds meer producten vervoerd. Zowel in binnen- als buitenland. Je ontkomt hier ook bijna niet meer aan. Consumenten zijn het steeds meer gewend dat producten gewoon aan huis worden geleverd. Ook kleine bedrijven gebruiken dan ook steeds vaker voertuigen om bijvoorbeeld hun producten te vervoeren of kleine diensten te verrichten. Deze voertuigen vormen samen het wagenpark van een bedrijf. Bij kleine bedrijven stelt deze meestal niet veel voor en is het beheer relatief eenvoudig. Maar wat als het bedrijf voor een groot deel bestaat door de inkomsten uit het wagenpark? Dan wordt dit toch een stuk lastiger.

Bij een groot wagenpark raakt men soms het overzicht kwijt. Hierdoor is het duidelijk dat er knelpunten zijn, maar kunnen deze niet blootgelegd worden. Heb je het gevoel dat jouw wagenpark veel beter geoptimaliseerd kan worden? Maar geen idee hoe je dit precies moet aanpakken. Dan helpen de volgende tips bij het optimaliseren van jouw wagenpark je vast een beetje op weg.

Krijg meer grip op de positie van de voertuigen

Als wagenparkbeheerder moet je alle ballen in de lucht kunnen houden. Dat is niet gemakkelijk wanneer er heel veel voertuigen op hetzelfde moment op de weg zijn. Je kunt het jezelf een stuk gemakkelijker maken met behulp van voertuigvolgsystemen. Deze zorgen ervoor dat je in één oogopslag ziet waar alle chauffeurs zijn. Handig wanneer er bijvoorbeeld een spoedklus binnenkomt en je direct een chauffeur op pad moet sturen. Zo zie je immers wie het dichtst in de buurt ziet en is een veel efficiëntere route te maken. Zo wordt er niet meer onnodig omgereden.

Een voertuigvolgsysteem helpt je ook problemen te ontdekken voordat deze überhaupt doorgegeven zijn. Het roept bijvoorbeeld vragen op wanneer een chauffeur lang niet aan het rijden is. Misschien heeft hij wel pech of is er een ongeluk gebeurd. Dankzij een voertuigvolgsysteem kan dit probleem sneller worden opgepikt en is er sneller hulp ter plaatse.

Verwijder overbodige voertuigen

Het is belangrijk dat het wagenpark zo effectief mogelijk is ingedeeld. Zo kunnen onnodige kosten bespaard worden. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat er nooit overbodige voertuigen in het wagenpark aanwezig mogen zijn. Voertuigen die niet optimaal worden ingezet. Dit kost meer geld dan het opbrengt. Kijk daarom kritisch naar de hoeveelheid voertuigen binnen het wagenpark. Hoeveel voertuigen heb je minimaal nodig? En zou er geminderd kunnen worden? Gebruik nooit meer voertuigen dan absoluut noodzakelijk is.

Weet alles over de binnen- en buitenlandse regelgeving

Als wagenparkbeheerder ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de chauffeurs. Ook dat alles volgende regels verloopt. Daarom is het belangrijk dat je alles weet over de binnen- en buitenlandse regelgeving. Zo is bijvoorbeeld een tachograaf verplicht om de rust- en rijtijden van de chauffeurs bij te houden. Daarnaast moet ook de landcode tegenwoordig handmatig worden aangepast. De tachograaf kan eventueel worden gecombineerd met een voertuigvolgsysteem van Webfleet voor een nog beter inzicht in het gedrag van de chauffeurs. Alles om de situatie op de weg nog veiliger te maken.

Door: Lequal