Wouter Hoeffnagel - 07 september 2022

Ruim de helft van de supply chains getroffen door ransomware

Ruim de helft van de supply chains getroffen door ransomware image

Organisaties lopen steeds meer risico om gecompromitteerd te worden door ransomware-aanvallen via hun supply chains. Ransomware treft ruim de helft van alle supply chains. Opvallend is ook dat slechts de helft van de Nederlandse organisaties informatie over ransomware-aanvallen deelt met leveranciers.

Dit blijkt uit onderzoek van Sapio Research onder 2.985 IT-leiders in 26 landen, waaronder 101 in Nederland, in opdracht van Trend Micro. 77% van de Nederlandse IT-leiders gelooft dat hun partners en klanten ervoor zorgen dat hun eigen organisatie een aantrekkelijker doelwit is voor cybercriminelen. Trend Micro noemt deze uitdaging bijzonder ernstig, omdat MKB-bedrijven die mogelijk minder goed beveiligd zijn een aanzienlijk deel van de supply chain vormen voor 38% van de Nederlandse organisaties.

Informatie delen met leveranciers

Een bekend voorbeeld van een supply chain-aanval is Kaseya in 2021. Een geavanceerde aanval op het bedrijf leidde tot inbraken bij tientallen MSP’s en duizenden klanten. Toch zegt slechts de helft (56%) van de ondervraagde Nederlandse organisaties actief informatie over ransomware-aanvallen te delen met leveranciers. Er wordt wel vaker dreigingsinformatie gedeeld met partners (82% van de Nederlandse ondervraagden).

Een reden dat deze informatie vaak niet gedeeld wordt is dat organisaties die informatie simpelweg niet hebben. Trend Micro noemt de detectiepercentages voor ransomware-activiteiten zorgwekkend laag.

Deze detectiepercentages zijn:

  • Ransomware payloads (61%)
  • Legitieme tooling, bijvoorbeeld PSexec, Cobalt Strike (52%)
  • Data-exfiltratie (46%)
  • Initiële toegang (45%)
  • Laterale bewegingen (27%)

Beveiliging van partners verbeteren

“We ontdekten dat 54% van de Nederlandse organisaties een partner binnen zijn supply chain had die werd getroffen door ransomware. Hierdoor liepen hun eigen systemen ook het risico te worden gecompromitteerd”, zegt Pieter Molen, Technical Director bij Trend Micro. “Veel organisaties ondernemen echter geen stappen om de beveiliging van partners te verbeteren. Om deze risico’s te verminderen moeten we allereerst een beter inzicht krijgen in en meer controle hebben over het groeiende aanvalsoppervlak.”

De supply chain kan ook door aanvallers worden misbruikt om invloed uit te oefenen op hun doelwitten. Van de organisaties die de afgelopen drie jaar te maken hebben gehad met een ransomware-aanval, zegt 71% namelijk dat de aanvallers contact hebben opgenomen met klanten en/of partners om betaling af te dwingen.

Het onderzoeksrapport is hier beschikbaar. 

Axians BW MAESTRO start 28-9 tm 28-10 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Netgear banner liggend start week 14