Wouter Hoeffnagel - 09 september 2022

Apple investeert honderden miljoenen in satellietcommunicatie

Apple investeert 450 miljoen dollar, omgerekend bijna 446 miljoen euro, in satellietcommunicatie. Het techbedrijf kiest Globalstar als partner voor een nieuwe functionaliteit in de iPhone 14 die gebruikers in staat stelt noodberichten te versturen vanaf afgelegen locaties waar reguliere connectiviteit ontbreekt.

Dit meldt persbureau Reuters. Met zijn investering wil Apple de ontwikkeling van satellietinfrastructuur financieren voor de ondersteuning van deze functionaliteit. Het leeuwendeel van de investering gaat naar verluid dan ook naar GlobalStar. Het is onduidelijk in welke andere partijen Apple investeert en op welke manier.  

Apple neemt naar verluid 95% van de kosten voor rekening die GlobalStar maakt voor de satellieten die de dienst moeten ondersteunen. GlobalStar zou het overige bedrag zelf willen ophalen via leningen. Het bedrijf zou hiervoor in gesprek zijn met de investeringsbank Goldman Sachs & Co en verwacht de financiering in het vierde kwartaal van dit jaar rond te hebben.

Lage baan rond de aarde

De satellieten die GlobalStar wil lanceren worden in een lage baan rond de aarde gebracht. Zij staan hierbij dichter bij de aarde dan traditionele satellieten, wat de snelheid van dataoverdracht vergroot.

De nieuwe functie voor satellietcommunicatie die Apple wil aanbieden is geïntroduceerd door Apple op zijn recente Far Out-event. De feature wordt in november via een software-update beschikbaar gesteld aan iPhone 14-gebruikers. Klanten kunnen de dienst twee jaar lang gratis gebruiken na de aanschaf van een iPhone 14. Het is onduidelijk wat na deze periode gebeurd.

De dienst wordt initieel in de Verenigde Staten en Canada uitgerold. In de komende maanden wil Apple de dienst ook naar andere markten uitrollen.

Progress Communications BW start week 17 tm 19 Trend Micro BW week 20 rm 23-2023
AWS Summit Amsterdam liggend Nieuwsbrief  tm 31 mei 2023