Wouter Hoeffnagel - 16 september 2022

Isala Ziekenhuis stimuleert groei en innovatie dankzij toekomstbestendig netwerk van Aruba

Isala Ziekenhuis stimuleert groei en innovatie dankzij toekomstbestendig netwerk van Aruba image

Topklinisch ziekenhuis Isala beschikt over een stabiele, veilige en innovatieve netwerkomgeving met oplossingen van Aruba. Het vorige netwerk was verouderd, overgecompliceerd en kampte met compatibiliteitsproblemen. Bovendien was het toe aan vervanging vanwege de introductie van steeds meer slimme (draadloze) apparaten en oplossingen om thuis zorg te kunnen verlenen.

Omdat een ziekenhuis 24 uur per dag draait, zijn altijd beschikbare netwerken essentieel. Het nieuwe netwerk is opgebouwd rond Aruba ClearPass en dynamische segmentering, wat zorgt voor een soepele handhaving van het beleid en least privilege-toegang tot kritieke gegevens en applicaties. Voor de implementatie werkte Aruba samen met Deltics, dat de oplossingen leverde. Deltics realiseerde eerder grote netwerkmigratieprojecten bij ziekenhuizen en beschikt dan ook over de benodigde ervaring voor een dusdanig grootschalig project.

Soepele migratie

De grootste uitdaging bij dit project was de continuïteit. Een ziekenhuis moet zeven dagen per week, 24 uur per dag operationeel zijn en kan niet zomaar dicht gaan omdat het netwerk vervangen moet worden. Door de samenwerking van Aruba en implementatiepartner Deltics is de migratie soepel en zonder problemen verlopen. Nieuwe functionaliteiten zoals asset tracking, direct zijn hierbij direct geïmplementeerd.

Nog voordat de implementatie was voltooid, boekte Isala enkele cruciale vroegtijdige resultaten. Door Covid-19 werkten veel van de medewerkers van het ziekenhuis voornamelijk vanuit huis. “Het nieuwe netwerk maakte deze overgang snel en gemakkelijk voor de medewerkers van het gehele ziekenhuis”, zegt Frank Pongers, Project Delivery Manager, Infrastructure Services bij Isala.

Dit geldt ook voor afdelingen als radiologie, waar radiologen gebruik maken van remote access points om diagnostische werkstations vanuit huis te bedienen. Dat betekent niet alleen dat essentieel personeel minder tijd kwijt is aan reizen, het zorgt er ook voor dat er meer flexibiliteit is wat betreft hun beschikbaarheid.

Ondersteuning van een veilige en groeiende omgeving

Het beste aspect van het nieuwe netwerk zijn de innovatie-mogelijkheden die het biedt. Isala creëerde in samenwerking met Deltics en Aruba een netwerkomgeving gecreëerd die het ziekenhuis in staat stelt om nieuwe functionaliteiten te introduceren die voorheen niet mogelijk waren, met behoud van de continuïteit. Zo werd tijdens het project een op Bluetooth technologie gebaseerde Track & Trace oplossing geïmplementeerd.

Pongers: “Ondanks dat we een snel groeiend netwerk hebben, is het beheer zeker veel eenvoudiger geworden met Aruba. Het is eenvoudiger om nieuwe apparaten en applicaties aan te sluiten en om ervoor te zorgen dat we in ons ziekenhuis een veilige omgeving hebben en houden.”

De volledige case study is hier beschikbaar.