Floris Hulshoff Pol - 29 september 2022

Russisch social mediaplatform VKontakte uit App Store verwijderd

Russisch social mediaplatform VKontakte uit App Store verwijderd image

VK, het populairste sociale netwerk van Rusland, is door Apple uit de App Store verwijderd. Daardoor is de app niet meer te downloaden op iPhones.

VKontakte (VK) is vergelijkbaar met Facebook, maar heeft ook de maildienst mail.ru, VK Music en zoekertjesplatform Youla. Een formele reden waarom de app werd verwijderd is er momenteel niet, al hangt het vermoedelijk samen met de Russische invasie in Oekraïne en de daaropvolgende stappen. Zo worden sites als Instagram, Facebook en Twitter geblokkeerd in Rusland, en verkoopt Apple intussen geen iPhones meer in Rusland.

Ook ontwikkelaarsaccounts geschorst

The Verge weet dat niet alleen de app uit de App Store is gehaald, maar dat ook de ontwikkelaarsaccounts van VK zijn geschorst. Opmerkelijk genoeg bestaat de app nog wel in Google Play. Aan het Russische persbureau Interfax zegt VK dat het de iOS app wel blijft doorontwikkelen.

In een mededeling bevestigt VK het nieuws. Russen die de app vandaag al hebben kunnen die blijven gebruiken, maar opnieuw downloaden kan niet. VK verwacht dat de app blijft werken, maar durft problemen met betalingen of notificaties niet uitsluiten. Wel zegt het dat er recent nog grote updates zijn uitgevoerd en de app in principe dus nog een tijdje meekan.

In samenwerking met Data News

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29