Wouter Hoeffnagel - 29 september 2022

Coalitie start campagne tegen beperkende softwarelicenties

Coalitie start campagne tegen beperkende softwarelicenties image

De Coalition for Fair Software Licensing (CFSL) is in de Verenigde Staten een campagne gestart tegen 'beperkende voorwaarden' en anticompetitieve werkwijzen van softwarebedrijven. Het gaat daarbij specifiek om voorwaarden en werkwijzen die klanten in een 'lock-in' plaatsen en naar de cloud duwen.

De groep wordt geleid door Ryan Triplette, die eerder onder meer directeur overheidsrelaties was bij Intel. De coalitie kent leden uit diverse sectoren, variërend van de financiële en techsector tot de zorg. Cloudklanten wereldwijd zijn lange tijd blootgesteld aan herhaaldelijke financiële schade door restrictieve werkwijzen rondom softwarelicenties van legacy providers", meldt de coalitie in een verklaring.

Principles of Fair Software Licensing

De CFSL omarmt de Principles of Fair Software Licensing. Deze gedragscode die bestaat uit negen punten is opgesteld door de Cloud Infrastructure Services Providers in Europe (CISPE) groep, en wordt nu door de CFSL naar de VS gebracht.

Ook liet de CFSL een onderzoek uitvoeren onder C-level managers. Hieruit blijkt dat 90% van mening is dat licentievoorwaarden voor software duidelijker kunnen zijn. 88% wil daarnaast eerder aangekochte software naar de cloud kunnen brengen. Ook wil 89% on-premises software in de cloud mogen draaien. Bijna tweederde van de respondenten meldt dat softwarelicenties hun vermogen beperken om services te omarmen die hun algehele IT-kosten verlagen.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Progress Communications BW start week 17 tm 19
Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023