Floris Hulshoff Pol - 12 oktober 2022

Extreme Networks technologie verkocht aan Russische wapenfabrikant

Extreme Networks technologie verkocht aan Russische wapenfabrikant image

Extreme Networks heeft bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC bekendgemaakt dat het informatie heeft gekregen van een nieuwsorganisatie die het bedrijf heeft geholpen bij het ontdekken van acties die zijn ondernomen door een voormalige werknemer, die nu samenwerkt met een Russische distributeur, om Extreme's product aan een door de VS gesanctioneerd bedrijf in Rusland.

Extreme Networks noemde de Russische IT-distributeur RRC, met het hoofdkantoor in Moskou, een van de betrokken partners die apparatuur leverden aan MMZ Avangard.

MMZ Avangard is de maker van de raketten die zijn gebruikt bij recente aanvallen op Oekraïne.

Volgens de gegevens van Extreme Networks is het volgende bekend:

Het gesanctioneerde bedrijf was een indirecte klant van een netwerkbedrijf, dat Extreme in juli 2017 van een ander bedrijf overnam.

Door Extreme's onderzoek ontdekte het bedrijf dat DEMZ een dekmantel was voor MMZ Avangard, een dochteronderneming van een Russische militaire aannemer.

Van 2018 tot 2021 bestelde een Russische distributeur Extreme-producten voor verschillende partners die bestellingen deden namens DEMZ, die de producten van Extreme overdroeg aan MMZ Avangard. De voormalige werknemer zette deze regeling voort toen hij voor de distributeur ging werken nadat hij door Extreme was ontslagen wegens prestatieproblemen.

Het totale aantal verduisterde productverkopen over vijf jaar wordt momenteel geschat op ongeveer 645.000 dollar, wat neerkomt op minder dan 0,01% van de wereldwijde inkomsten van het bedrijf gedurende die periode. Extreme stopte haar activiteiten in het land in maart 2022. De technologie die werd verkocht als onderdeel van het plan van de distributeur was legacy netwerkhardware die werd gebruikt om netwerkconnectiviteit mogelijk te maken.

Extreme neemt deze zaken zeer serieus. Latham & Watkins LLP, de externe raadsman van het bedrijf, helpt bij het lopende interne onderzoek.

Extreme blijft deze zaken beoordelen, inclusief of huidige en voormalige werknemers mogelijk betrokken zijn geweest. Extreme heeft de Amerikaanse regelgevers op de hoogte gebracht en zal waakzaam blijven bij het implementeren van de beste exportcontroleprocessen en -controles.

Pax8 BW 29-05 tm 18-06-2023 DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure
ALSO CTV BW 23-05-2023 t/m 30-05-2023