Wouter Hoeffnagel - 18 november 2022

WSJ: Medewerkers door Meta ontslagen na kapen gebruikersaccounts

WSJ: Medewerkers door Meta ontslagen na kapen gebruikersaccounts image

Een aantal medewerkers van Meta maakte zich naar verluid schuldig aan het kapen van Facebook- en Instagram-accounts van gebruikers. Ook zouden zij tegen betaling toegang hebben geboden tot bepaalde accounts. In totaal zijn 24 medewerkers door Meta ontslagen.

Dit meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen binnen Meta. De medewerkers zouden Meta's eigen recoverytool Oops hebben ingezet voor het verkrijgen van toegang tot accounts. Deze geeft werknemers de mogelijkheid verzoeken in te dienen om de controle over accounts die niet meer toegankelijk zijn te herstellen. Denk hierbij aan accounts van overleden personen. Het gebruik van Oops is de afgelopen jaren fors gestegen. Waar de tool in 2017 nog zo'n 22.000 keer ingezet, was dit in 2020 al meer dan 50.000 keer.

De daders zijn overigens niet allemaal in dienst van Meta zelf. In sommige gevallen werkten zij naar verluid voor het beveiligingsbedrijf Allied Universal. Daarnaast blijken bedrijven actief te zijn geweest die geïnteresseerden in contact brachten met personen die hen toegang konden verschaffen tot Facebook- en Instagram-accounts. Hiervoor werd naar verluid in sommige gevallen duizenden dollars betaald.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024