Floris Hulshoff Pol - 23 november 2022

Cyberaanval op Europees Parlement nadat Rusland terroristische staat is benoemd

Cyberaanval op Europees Parlement nadat Rusland terroristische staat is benoemd image

Er heeft een cyberaanval op het Europees Parlement plaatsgevonden nadat Rusland door een meerderheid van de leden als een een terroristische staat is benoemd. Dit meldt parlementsvoorzitter Roberta Metsola op Twitter. "Een pro-Kremlin-groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Onze IT-experts verzetten zich ertegen en beschermen onze systemen. Dit nadat we Rusland hadden uitgeroepen tot staatssponsor van terrorisme. Mijn antwoord: #SlavaUkraini".

Na de wreedheden van het regime van Vladimir Poetin tegen Oekraïense burgers, hebben Europarlementsleden Rusland erkend als staatssponsor van terrorisme.

Het Parlement heeft woensdag 23 november een resolutie aangenomen over de laatste ontwikkelingen in de meedogenloze aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne. EP-leden benadrukken dat de opzettelijke aanvallen en wreedheden begaan door Russische troepen en hun gevolmachtigden tegen burgers in Oekraïne, de vernietiging van civiele infrastructuur en andere ernstige schendingen van het internationaal en humanitair recht neerkomen op terreurdaden en oorlogsmisdaden vormen. In het licht hiervan erkennen ze Rusland als staatssponsor van terrorisme en als een staat die "terroristische middelen gebruikt".

EU-rechtskader nodig

Aangezien de EU momenteel geen staten officieel kan aanwijzen als sponsors van terrorisme, roept het Parlement de EU en haar lidstaten op om het juiste wettelijke kader in te voeren en te overwegen om Rusland aan een dergelijke lijst toe te voegen. Dit zou leiden tot een aantal belangrijke beperkende maatregelen tegen Moskou en verregaande beperkende gevolgen hebben voor de betrekkingen van de EU met Rusland.

In de tussentijd roepen EP-leden de Raad op om de Russische paramilitaire organisatie 'de Wagner Group', het 141e Speciale Gemotoriseerde Regiment, ook bekend als de "Kadyrovites", en andere door Rusland gefinancierde gewapende groepen, milities en gevolmachtigden, op te nemen in de EU- agenda. terroristen lijst .

Rusland verder isoleren, werk aan negende EU-sanctiepakket afronden

Het Parlement roept de Europese Unie op om Rusland internationaal verder te isoleren, ook als het gaat om het lidmaatschap van Rusland van internationale organisaties en organen zoals de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Europarlementsleden willen ook dat de diplomatieke banden met Rusland worden verminderd, dat EU-contacten met officiële Russische vertegenwoordigers tot het absolute minimum worden beperkt en dat aan de Russische staat gelieerde instellingen in de EU die propaganda over de hele wereld verspreiden, worden gesloten en verboden.

Tegen de achtergrond van de escalerende terreurdaden van het Kremlin tegen Oekraïense burgers, roept de resolutie de EU-lidstaten in de Raad verder op om de werkzaamheden aan een negende sanctiepakket tegen Moskou snel af te ronden. Europarlementsleden willen ook dat EU-landen elke omzeiling van de huidige sancties actief voorkomen, onderzoeken en vervolgen en samen met de Europese Commissie mogelijke maatregelen overwegen tegen landen die Rusland proberen te helpen om reeds ingevoerde beperkende maatregelen te omzeilen.

De resolutie werd aangenomen met 494 stemmen voor, 58 tegen bij 44 onthoudingen.

Voor meer informatie over het aanwijzen van staten als sponsors van terrorisme en vergelijkbare juridische kaders in andere landen, bekijk de laatste briefing van de Onderzoeksdienst van het Europees Parlement.

 

Progress Communications BW start week 17 tm 19 SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024