Wouter Hoeffnagel - 24 november 2022

Protesten bij Chinese iPhone-fabriek

Protesten bij Chinese iPhone-fabriek image

Bij een iPhone-fabriek in het Chinese Zhengzhou zijn protesten uitgebroken. Op internet verschijnen video's en foto's van de demonstraties. Deze vinden plaats bij een fabriek die eigendom is van Foxconn.

Op social media zoals Weibo en Twitter verschijnen video's van de demonstratie. Zo zijn op de video's tientallen arbeiders te zien, die door de straten lopen en leuzen scanderen. In sommige gevallen krijgen zij met de anti-oproerpolitie te maken.

De demonstraties vinden plaats bij een fabriek van Foxconn waarin het Taiwanese bedrijf voor techgigant Apple iPhones assembleert. Foxconn is een van de belangrijkste leveranciers van Apple. De protesten draaien om COVID-19 maatregelen die Foxconn nam in zijn fabriek in Zhengzhou. Het bedrijf sloot de locatie, waarbij werknemers op de werkvloer moesten blijven. Hierop probeerden honderden arbeiders te vluchten. Zo deelt Bloomberg een video waarop te zien is hoe medewerkers uit slaapzalen breken en zich een weg langs bewakers banen. Een bron van Bloomberg meldt dat onbetaalde lonen en angst voor de verspreiding van COVID-19 de directe aanleiding vormen voor de protesten.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024