Floris Hulshoff Pol - 25 november 2022

Nederlandse LNG-terminals doelwit van Russische aanvallers

Nederlandse LNG-terminals doelwit van Russische aanvallers image

Nederlandse gasinstallaties zijn doelwit van Russische aanvallers. Hackers voeren verkennende aanvallen uit op Nederlandse LNG-terminals.

Hiervoor waarschuwt het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Dragos. "We weten dat LNG-terminals een doelwit zijn. Het is alleen de vraag wanneer en hoe", zegt Casey Brooks van Dragos tegen RTL Nieuws. Specifiek twee groepen - Xenotime en Kamacite - zouden digitale systemen van LNG-terminals van de Gasunie in Rotterdam op de korrel nemen. Ook andere Europese LNG-terminals en infrastructuur in de energiesector zijn doelwit. De FBI en Dragos stellen dat de groepen banden onderhouden met Russische geheime diensten.

Meer activiteit rondom vitale infrastructuur

Ook andere beveiligers zeggen tegen RTL Nieuws meer activiteit rondom vitale infrastructuur in zowel Europa als Nederland te zien. Het gaat daarbij om EclecticIQ en Secura. Sinds uit uitbreken van de oorlog in Oekraïne is het aantal cyberaanvallen in het algemeen gestegen. Zo meldde ESET onlangs dat het aantal unieke cyberaanvallen per maand met 20% is gestegen ten opzichte van 2021. https://dutchitchannel.nl/708826/security-incidenten-zijn-voor-het-mkb-een-dure-grap.html

Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) wil actie. "Het wordt langzamerhand tijd dat we hierop handelen voordat het misgaat. Gas is het favoriete Russische wapen tegen de EU. Het veroorzaken van chaos op de energiemarkt en het manipuleren van die markt is een duidelijke geopolitieke doelstelling", zegt Groothuis tegen de nieuwswebsite.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Infinity IT BN start 2 feb