Witold Kepinski - 25 november 2022

Luchtvaartmaatschappijen kunnen 5G wireless in vliegtuigen bieden

Luchtvaartmaatschappijen kunnen 5G wireless in vliegtuigen bieden image

Luchtvaartmaatschappijen zullen in staat zijn om de nieuwste 5G-technologie in hun vliegtuigen aan te bieden, naast eerdere generaties mobiele technologie, aangezien de Commissie het uitvoeringsbesluit over het spectrum voor mobiele communicatie aan boord van vliegtuigen heeft geactualiseerd, waarbij bepaalde frequenties voor 5G-technologie tijdens de vlucht zijn aangewezen.

Passagiers aan boord van vluchten in de EU zullen hun mobiele telefoons maximaal kunnen gebruiken, net als bij een mobiel 5G-netwerk op de grond.

Thierry Breton, commissaris voor de interne markt, zei: "5G zal innovatieve diensten voor mensen en groeimogelijkheden voor Europese bedrijven mogelijk maken. De lucht is niet langer een limiet als het gaat om de mogelijkheden van supersnelle connectiviteit met hoge capaciteit. Sinds 2008 heeft het uitvoeringsbesluit van de Commissie bepaalde frequenties gereserveerd voor mobiele communicatie in vliegtuigen, waardoor luchtvaartmaatschappijen berichten, telefoongesprekken en datadiensten kunnen aanbieden aan passagiers die in de EU vliegen. Deze actualisering van het uitvoeringsbesluit van de Commissie over mobiele communicatie aan boord van vliegtuigen maakt de weg vrij voor de wijdverspreide uitrol van 5G-diensten."

De dienst wordt geleverd in de cabine van een uitgerust vliegtuig met behulp van speciale netwerkapparatuur, de zogenaamde 'pico-cel', om de gebruikers te verbinden en oproepen, sms-berichten en data te routeren, meestal via een satellietnetwerk, tussen het vliegtuig en de mobiel netwerk op de grond.

De Commissie heeft ook een uitvoeringsbesluit over 5GHz-frequentiebanden gewijzigd , waardoor de banden beschikbaar worden voor wifi in het wegvervoer , bijvoorbeeld in auto's en bussen. Het wijzigingsbesluit legt de basis voor innovaties in de auto-industrie en mogelijk voor Metaverse-toepassingen. Overeenkomstig de wijziging van het uitvoeringsbesluit stellen de lidstaten de 5GHz-frequentiebanden zo spoedig mogelijk en uiterlijk op 30 juni 2023 beschikbaar voor gebruik aan boord van wegvoertuigen.

Meer informatie over 5G in de EU

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Progress Communications BW start week 17 tm 19
Netgear banner liggend start week 14