Witold Kepinski - 30 november 2022

AWS pakt uit met een reeks nieuwe toepassingen

AWS pakt uit met een reeks nieuwe toepassingen image

Tijdens het Amazon Web Services (AWS) re:Invent in Las Vegas heeft de public cloud aanbieder weer een reeks nieuwe toepassingen aangekondigd. Dutch It-channel en Executive People maakte een selectie van de hoogtepunten.

AWS kondigt AWS SimSpace Weaver aan

AWS heeft AWS SimSpace Weaver aangekondigd, een volledig beheerde compute service die klanten helpt bij het bouwen, bedienen en uitvoeren van grootschalige ruimtelijke simulaties. Met AWS SimSpace Weaver kunnen klanten ruimtelijke simulaties inzetten om dynamische systemen met veel datapunten te modelleren (bijvoorbeeld verkeerspatronen in een hele stad, mensenstromen op een locatie of lay-outs van fabrieksvloeren). Vervolgens kunnen ze de simulaties gebruiken om fysieke ruimtes te visualiseren, bijna levensechte training uit te voeren en inzichten in verschillende scenario’s te verzamelen om weloverwogen beslissingen te nemen.

Met AWS SimSpace Weaver kunnen klanten een simulatie uitvoeren waarbij meer dan een miljoen entiteiten in realtime met elkaar communiceren en zo meer geavanceerde omgevingen creëren dan voorheen mogelijk was, terwijl de tijd voor simulatie-implementatie wordt teruggebracht van jaren naar maanden.

Onder andere uCrowds, een Nederlandse start-up en een leverancier van crowd-simulatie-oplossingen en producten voor gemeenten, organisatoren van evenementen en systeemintegrators, gebruikt AWS SimSpace Weaver al.

AWS kondigt AWS Clean Rooms aan

AWS Clean Rooms is een nieuwe analyseservice die bedrijven in verschillende sectoren helpt eenvoudig en veilig hun gecombineerde datasets te analyseren en samen eraan te kunnen werken—zonder onderliggende data te delen of onthullen. Met AWS Clean Rooms kunnen klanten in enkele minuten een beveiligde data cleanroom-omgeving creëren en samenwerken met elk ander bedrijf om in de AWS Cloud unieke inzichten over bijvoorbeeld reclamecampagnes, investeringsbeslissingen en klinisch onderzoek te genereren. AWS Clean Rooms biedt een breed scala aan ingebouwde controles voor gegevenstoegang die gevoelige gegevens beschermen, waaronder querycontroles, query-uitvoerbeperkingen, query-logging en cryptografische rekentools.
AWS Clean Rooms zal begin 2023 beschikbaar zijn in US East (Ohio), US East (N. Virginia), US West (Oregon), Azië-Pacific (Seoul), Azië-Pacific (Singapore), Azië-Pacific (Sydney), Azië-Pacific (Tokyo), Europa (Frankfurt), Europa (Ierland), Europa (Londen) en Europa (Stockholm).

AWS kondigt drie Amazon EC2-instances aan, mogelijk gemaakt door nieuwe door AWS ontworpen chips

AWS heeft tien jaar ervaring met het ontwerpen van chips die zijn ontwikkeld voor prestaties en schaalbaarheid in de cloud tegen lagere kosten. Op re:Invent zijn drie nieuwe Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) instances aangekondigd, mogelijk gemaakt door drie nieuwe door AWS ontworpen chips die klanten nog betere rekenprestaties bieden tegen lagere kosten voor een breed scala aan workloads.

Hpc7g-instances

Aangedreven door nieuwe AWS Graviton3E-chips bieden deze tot 2x betere drijvende-kommaprestaties in vergelijking met de huidige generatie C6gn-instances en tot 20% hogere prestaties in vergelijking met de huidige generatie Hpc6a-instances. Hierdoor leveren zij een van de beste prijsprestaties voor HPC-workloads (High Performance Computing) op AWS. Organisaties in tal van sectoren vertrouwen op HPC om hun meest complexe academische, wetenschappelijke en zakelijke problemen op te lossen. Klanten als AstraZeneca, Formule 1 en Maxar Technologies draaien conventionele HPC workloads zoals genomics processing, computational fluid dynamics (CFD) en weersvoorspellingen op AWS om te profiteren van de superieure veiligheid, schaalbaarheid en elasticiteit.

C7gn-instances

C7gn-instances, voorzien van nieuwe AWS Nitro Cards met nieuwe, vijfde generatie Nitro-chips met netwerkversnelling, bieden de hoogste netwerkbandbreedte en pakketverwerkingsprestaties van alle Amazon EC2-instances met netwerkoptimalisatie, terwijl ze minder stroom verbruiken. Met de nieuwe AWS Nitro Cards kunnen C7gn-instances tot 2x de netwerkbandbreedte en tot 50% hogere pakketverwerkingsprestaties per seconde bieden, en een verminderde Elastic Fabric Adapter (EFA) netwerklatentie in vergelijking met de huidige generatie voor netwerken geoptimaliseerde Amazon EC2-instances.

Klanten gebruiken Amazon EC2 netwerk-geoptimaliseerde instances om hun meest veeleisende netwerkintensieve workloads te draaien, zoals netwerk virtuele appliances (bijv. firewalls, virtuele routers en load balancers) en gegevensversleuteling. Klanten moeten de prestaties van deze workloads schalen om om te kunnen gaan met het stijgende netwerkverkeer in reactie op pieken in de activiteit, of om de verwerkingstijd te verminderen om een betere ervaring te leveren aan hun eindgebruikers.

Inf2-instances

Aangedreven door nieuwe AWS Inferentia2-chips en speciaal gebouwd om de grootste deep learning-modellen uit te voeren met maximaal 175 miljard parameters en bieden tot 4x de doorvoer en tot 10x lagere latency in vergelijking met de huidige generatie Inf1instances, wat de laagste latency oplevert tegen de laagste kosten voor machine learning (ML) inferentie op Amazon EC2.

Als antwoord op de vraag naar betere toepassingen en nog meer gepersonaliseerde ervaringen op maat, bouwen datawetenschappers en ML-ingenieurs grotere, complexere deep learning-modellen bouwen. Bijvoorbeeld, grote taalmodellen (Large Language Models,LLM's) met meer dan 100 miljard parameters komen steeds vaker voor, maar zij trainen op enorme hoeveelheden gegevens, waardoor de computereisen ongekend toenemen.

Negen startups geselecteerd om deel te nemen aan de AWS Sustainable Cities Accelerator for Infrastructure

AWS heeft de startups aangekondigd die zijn uitgekozen om deel te nemen aan de AWS Sustainable Cities Accelerator for Infrastructure. Deze startups ontwikkelen baanbrekende oplossingen om steden te helpen bij het aanpakken van duurzaamheidsuitdagingen gerelateerd aan infrastructuur. Infrastructuur, of de gebouwde omgeving, komt voor in alle aspecten van ons leven en omvat onroerend goed, productie, energie, nutsvoorzieningen en transportsystemen.

hello energy, uit Rotterdam, is een van de geselecteerde startups. Zij bieden een software-as-a-service (SaaS)-oplossing waarmee vastgoedeigenaren huurders en belanghebbenden kunnen betrekken bij het verbinden en creëren van energiepositieve gebouwen. Door middel van enquêtes, communicatie en het delen van tips en trucs helpt hello energy om verandering beheersbaar, eenvoudig en leuk te maken om duurzamer gedrag te stimuleren.

AWS kondigt Amazon Security Lake aan

AWS heeft Amazon Security Lake aangekondigd, een oplossing die automatisch de beveiligingsgegevens van een organisatie uit cloud en on-premise bronnen centraliseert in een speciaal aangelegd ‘data lake’ in het AWS-account van een klant zodat zij sneller kunnen reageren op beveiligingsgegevens. Klanten willen meer inzicht in de beveiligingsactiviteiten binnen hun hele organisatie om proactief potentiële bedreigingen en kwetsbaarheden te identificeren, beveiligingswaarschuwingen te beoordelen, waar nodig te reageren en toekomstige beveiligingsproblemen te helpen voorkomen.

Amazon Security Lake beheert data gedurende hun hele levenscyclus met aanpasbare instellingen voor gegevensbehoud, converteert inkomende beveiligingsdata naar het efficiënte Apache Parquet formaat en conformeert ze aan het Open Cybersecurity Schema Framework (OCSF) open standaard. Hierdoor wordt het gemakkelijker om beveiligingsgegevens van AWS automatisch te normaliseren en te combineren met tientallen vooraf geïntegreerde beveiligingsgegevensbronnen van derden. Beveiligingsanalisten en -ontwikkelaars kunnen Amazon Security Lake gebruiken om grote hoeveelheden ongelijksoortige log- en eventgegevens te aggregeren, beheren en optimaliseren zodat bedreigingen sneller kunnen worden opgespoord, onderzocht en op incidenten kan worden gereageerd om mogelijke problemen snel en effectief aan te pakken, terwijl ze hun favoriete analysetools kunnen blijven gebruiken. FINRA, Salesforce en Tinder zijn voorbeelden van bedrijven die al werken met Amazon Security Lake.

AWS kondigt AWS Supply Chain aan

AWS heeft AWS Supply Chain aangekondigd, een nieuwe applicatie die bedrijven helpt de zichtbaarheid van de supply chain te vergroten om snellere, beter geïnformeerde beslissingen te nemen die risico's beperken, kosten verlagen en klantervaringen verbeteren. In de afgelopen jaren hebben de supply chains een ongekende volatiliteit van vraag en aanbod gekend, versneld door grootschalige tekorten aan grondstoffen, geopolitiek en natuurverschijnselen. Deze verstoringen zetten bedrijven onder druk om te plannen voor potentiële onzekerheid in de supply chain, snel te reageren op veranderingen in de vraag van klanten en de kosten laag te houden.

AWS Supply Chain combineert en analyseert automatisch gegevens over meerdere supply chain-systemen zodat bedrijven hun activiteiten in real-time kunnen observeren, sneller trends kunnen vinden en nauwkeurigere vraagprognoses kunnen maken zodat er voldoende voorraad is om aan de verwachtingen van de klant te voldoen. Gebaseerd op bijna 30 jaar ervaring met het logistieke netwerk van Amazon.com, verbetert AWS Supply Chain de veerkracht van de supply chain door een verenigd ‘data lake’, inzichten met behulp van machine learning, aanbevolen acties en in-applicatie samenwerkingsmogelijkheden te bieden.

AWS Supply Chain is in preview beschikbaar in U.S. East (N. Virginia), U.S. West (Oregon) en en Europa (Frankfurt), met binnenkort beschikbaarheid in andere AWS-regio's. Hier is het volledige Engelstalige persbericht te vinden.

AWS kondigt vijf nieuwe mogelijkheden aan voor Amazon QuickSight

AWS heeft vijf nieuwe mogelijkheden aangekondigd om klanten te helpen bij het stroomlijnen van business intelligence (BI) operaties met behulp van Amazon QuickSight. Zo wordt QuickSight Q, een querymogelijkheid in natuurlijke taal, uitgebreid om voorspellingen en "waarom"-vragen te ondersteunen en de voorbereiding van gegevens te automatiseren. Hierdoor wordt het gemakkelijker en sneller om vragen te stellen in natuurlijke taal. Bovendien kunnen klanten nu gepagineerde rapporten maken en delen naast interactieve dashboards, datasets met miljarden rijen direct snel analyseren en visualiseren in QuickSight en programmatisch BI-activa creëren en beheren om de migratie van oudere systemen te versnellen. Met de nieuwe functies, gecombineerd met de schaalbaarheid van QuickSight en de pay-as-you-go prijzen, stellen klanten gebruikers in staat om gegevens te begrijpen, te visualiseren en er inzichten en voorspellingen uit af te leiden, ongeacht de technische expertise. Onder meer Nasdaq, Siemens, Capital One, Best Western Hotels & Resorts, NISSAN en Showpad werken al met Amazon QuickSight.

Descartes Labs gaat all-in op AWS om organisaties te helpen geospatiale gegevens te gebruiken om duurzaamheid, voedselzekerheid en klimaatverandering aan te pakken

Descartes Labs, een ruimte- en georuimtelijk inlichtingenbedrijf, migreert zijn IT-infrastructuur, inclusief de geoprocessing en analytics platformen, naar AWS. Door all-in te gaan op AWS, levert Descartes Labs klanten uit de commerciële en publieke sector inzichten die tijdige beslissingen ondersteunen met betrekking tot sommige van 's werelds meest urgente uitdagingen, waaronder het verzachten van de gevolgen van klimaatverandering, het verbeteren van voedselveiligheid, bescherming van mensen en natuurlijke hulpbronnen.

Descartes Labs bouwt zijn eigen op de cloud gebaseerde supercomputing op de infrastructuur van AWS en stond op de 40e plaats in de TOP500-ranglijst van de krachtigste commercieel verkrijgbare computersystemen. Het bedrijf zal AWS gebruiken om zijn computingcapaciteiten voortdurend te verbeteren, om steeds complexere datasets aan te kunnen en klanten te helpen om specifieke problemen voor hun industrie te voorspellen en aan te pakken. Klanten in de landbouw-, mijnbouw-, defensie-, inlichtingen- en consumentengoederenindustrie kunnen deze deze mogelijkheden gebruiken om samen te werken met leveranciers om hun impact op het milieu te verkleinen.

AWS kondigt twee nieuwe mogelijkheden aan om te evolueren naar een zero-ETL-toekomst

AWS heeft twee nieuwe integraties aangekondigd die het voor klanten gemakkelijker maken om data te verbinden en analyseren, zonder dat deze tussen services hoeft te worden verplaatst. Deze twee integraties stelt klanten in staat om Amazon Aurora-gegevens bijna in real-time te analyseren met Amazon Redshift, waardoor het niet meer nodig is om gegevens tussen services te extraheren, transformeren en laden (ETL). Data is het hart van elke applicatie, elk proces of elke bedrijfsbeslissing. Het is de hoeksteen van de digitale transformatie van bijna iedere organisatie. Maar real-world datasystemen zijn vaak uitgestrekt en complex, met diverse gegevens verspreid over meerdere services en lokale systemen.

Met de zero-ETL-integratie met Amazon Redshift, worden transactiegegevens automatisch en continu in seconden gerepliceerd nadat het in Amazon Aurora is gezet en het beschikbaar is gemaakt in Amazone Redshift. Zodra gegevens daar beschikbaar zijn, kunnen klanten beginnen met het analyseren ervan en kunnen ze geavanceerde functies toepassen zoals het delen van gegevens en Amazon Redshift ML om holistische en voorspellende inzichten te krijgen. Een van de klanten die hier al gebruik van maakt is Adobe.

AWS kondigt Amazon Datazone aan

AWS heeft de Amazon Datazone aangekondigd. Een nieuwe data management service, die het voor klanten sneller en gemakkelijker maakt om gegevens die zijn opgeslagen in AWS, on-premise en externe bronnen te catalogiseren, ontdekken, delen en beheren. Met Amazon DataZone kunnen beheerders en datastewards die toezicht houden op de data-activa van een organisatie de toegang tot data beheren en regelen met behulp van gedetailleerde controles. Zo zorgen zij ervoor dat de data wordt geopend met het juiste niveau van rechten en in de juiste context.

Organisaties verzamelen tegenwoordig petabytes, zelfs exabytes aan gegevens verspreid over meerdere afdelingen, services, on-premise databases en bronnen van derden (bijv. oplossingen van partners en openbare datasets). Voordat organisaties de volledige waarde van deze data kunnen ontsluiten, moeten beheerders en datastewards (data producenten) die gegevens genereren en beheren, deze toegankelijk maken, met behoud van controle en beheer om ervoor te zorgen dat het alleen toegankelijk is voor de juiste persoon en in de juiste context.

Amazon DataZone maakt het uiteindelijk makkelijker voor ingenieurs, datawetenschappers, productmanagers, analisten en zakelijke gebruikers om toegang te krijgen tot data binnen een organisatie, zodat ze data kunnen ontdekken, gebruiken en ermee kunnen samenwerken om inzichten te verkrijgen. ENGIE, Fox Corporation en Itaú vallen onder de klanten die enthousiast zijn om Amazon DataZone te gebruiken.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024