Wouter Hoeffnagel - 03 december 2022

IDC: Smartphonemarkt krimpt dit jaar met ruim negen procent

IDC: Smartphonemarkt krimpt dit jaar met ruim negen procent image

Het aantal verscheepte smartphones neemt in 2022 met 9,2% af, voorspelt IDC. Dit is een daling van 2,6 procentpunt ten opzichte van de vorige prognose. De marktonderzoeker verwacht dat in totaal 1,24 miljard smartphones worden verscheept in 2022. IDC verwacht een herstel van 2,8% in 2023, al verlaagt de onderzoeker de prognose voor smartphones voor 2023 met ongeveer 70 miljoen eenheden. Het aanhoudende macro-economische klimaat en de algehele invloed op de vraag zijn hiervoor de aanleiding.

"We geloven dat de wereldwijde smartphonemarkt in de eerste helft van 2023 onder druk blijft staan, met de hoop dat het herstel rond het midden van volgend jaar verbetert en de groei in de meeste regio's in de tweede helft terugkeert", aldus Ryan Reith, group vice president voor IDC's Worldwide Mobility & Consumer Device Trackers. "Stijgende kosten zijn een voor de hand liggende zorg voor de smartphonemarkt en aangrenzende consumententechnologiecategorieën. We denken echter dat het grootste deel van deze verminderde vraag naar voren wordt geschoven en de wereldwijde groei eind 2023 en daarna ondersteunt. De apparaatverversingscyclus blijft in veel uitgedaagde opkomende markten opbouwen, terwijl ontwikkelde markten stijgende kosten compenseren met meer promotionele activiteiten, aantrekkelijkere inruilaanbiedingen en uitgebreide financieringsplannen. Dit ondersteunt ondanks de economische tegenwind de groei in het topsegment van de markt."

idc-mobile-phone-tracker-12-2022-2.png

Helft van de smartphones ondersteunt 5G

5G blijft zich wereldwijd uitbreiden en is in 2022 goed voor iets meer dan de helft van het aantal wereldwijd verscheepte smartphones. Dit percentage loopt op tot 80% in 2026. Ook blijft het marktmomentum rond opvouwbare telefoons toenemen. Hoewel deze categorie in 2022 slechts ongeveer 1 tot 2% van de wereldmarkt uitmaakt, gaat het in absolute aantallen nog altijd om 15 tot 16 miljoen smartphones. Dit aantal blijft toenemen naarmate de kosten dalen en meer OEM's overstappen op de vormfactor, voorspelt IDC.

"Ondanks de marktvertraging, blijven de gemiddelde verkoopprijzen (ASP's) groeien omdat consumenten kiezen voor premium-apparaten die drie tot vier jaar meegaan naarmate de verversingsfrequenties langer worden in zowel ontwikkelde als opkomende markten", zegt Anthony Scarsella, onderzoeksdirecteur bij IDC's Worldwide Mobility en trackers voor consumentenapparaten. "Smartphone ASP's groeien naar verwachting voor het derde achtereenvolgende jaar, aangezien de gemiddelde verkoopprijzen $ 413 bedragen. Dit is een stijging van 6,4% ten opzichte van $ 388 in 2021. De laatste keer dat de markt ASP's zag die de grens van $ 400 overtroffen was in 2011 ($ 425), toen de markt een groei van 60% in verzendingen liet zien. Ook bedraagt het aandeel van iOS 18,7% (het hoogste van alle voorspelde jaar), wat een drijvende kracht is achter de hoge groei van de ASP die we momenteel zien in 2022."

idc-mobile-phone-tracker-12-2022-2.png

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14