Wouter Hoeffnagel - 17 december 2022

Diverse toepassingen van de stad Antwerpen hersteld na cyberaanval

Diverse toepassingen van de stad Antwerpen hersteld na cyberaanval image

Diverse toepassingen van de stad Antwerpen zijn hersteld na een cyberaanval die vorige week plaatsvindt. Inwoners van Antwerpen kunnen onder meer online meldingen doen over overlast en graffiti, maar kunnen ook weer onder meer aktes en uittreksels opvragen via het digitaal loket van de gemeente.

De cyberaanval op de stad Antwerpen verstoorden de digitale dienstverlening ernstig. Diverse toepassingen waren niet meer beschikbaar en ook de fysieke dienstverlening werkt geraakt. Zo was het onder meer niet meer mogelijk boeken uit te lenen in bibliotheken en konden burgers geen afvalstickers meer bestellen.

Ransomware

De aanval is opgeëist door de aanvalsgroep Play, dat gelijknamige ransomware verspreid. De groep valt hiermee organisaties wereldwijd aan en sloeg nu dus toe in Antwerpen. De aanvallers versleutelen content en eisen losgeld. Ook steelt de groep gegevens van slachtoffers en dreigt deze te publiceren indien niet tot betaling wordt overgedaan.

Dat is ook het geval bij de stad Antwerpen; de aanvallers dreigen gestolen informatie op 19 december te publiceren. Het gaat daarbij naar verluid van 557 gigabyte aan data. Onder meer persoonlijke informatie, paspoortgegevens en financiële documenten van inwoners van Antwerpen zijn buitgemaakt.

NTT BW start 31-5 TM 14-6 Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders
ALSO CTV BW 23-05-2023 t/m 30-05-2023