Redactie - 29 december 2022

Ministerie legt ontwikkeling van Platform Open Overheidsinformatie stil

Ministerie legt ontwikkeling van Platform Open Overheidsinformatie stil image

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) legt de ontwikkeling van het Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI) stil. De aanleiding hiervoor is kritiek van het Adviescollege ICT-toetsing, dat diverse problemen ziet. Het adviescollege verwacht dat het nog lang duurt voordat PLOOI een bruikbaar centraal platform oplevert.

PLOOI moet een centraal platform worden waarmee overheden zoals ministeries, uitvoeringsorganisaties, gemeenten en provincies publieke informatie openbaar kunnen maken. Het gaat hierbij aanvulling aan de Wet open overheid (Woo). Het ministerie van BZK vroeg het Adviescollege ICT-toetsing de opzet van PLOOI te toetsen. Het college ziet echter diverse problemen:

  • De gekozen oplossingsrichting is onvoldoende passend, aangezien wordt uitgegaan van een standaard die door bestuursorganen lastig op te volgen is. Hiervoor moeten zij hun eigen systemen aanpassen en handmatig informatie toevoegen.
  • Er is onvoldoende grip op het programma, aangezien niet is vastgesteld welke ICT-eisen moeten worden gesteld om aan de Woo te voldoen. Ook een planning met activiteiten en gerelateerde kosten ontbreekt.
  • De ontwikkelaanpak is onvoldoende gedegen, aangezien aandacht voor kwaliteit en niet-functionele eisen zoals beschikbaarheid, snelheid, grootte en type van de aan te leveren documenten ontbreekt.

Het college adviseert het ministerie echter de huidige opzet te staken en te kiezen voor een snel te implementeren minimale oplossing. Zo is kan het beschikbaar maken van informatie zoals dat volgens de Woo is geregeld sneller worden ingevoerd en kan gebruik worden gemaakt van de al publiek gemaakte informatie bij de verschillende bestuursorganen. Het Adviescollege ICT-toetsing adviseert:

  • Start met een verwijsindex en een daarop gebaseerde zoekmachine, waarvoor het ontwerp moet worden herzien.
  • Zorg dat de Woo vertaald wordt naar ICT-eisen die niet door deze eerste oplossingen worden ingevuld. Indien nodig kan de ontwikkeling daarna worden voortgezet.
  • Zet de ingezette verbetering in de sturing door, zoals de nieuwe oplossing snel kan worden gerealiseerd op basis van cijfers over zowel de voortgang als kosten.
  • Verbeter de ontwikkelaanpak met behulp van duidelijke richtlijnen voor ontwikkelaars. Stel daarnaast randvoorwaarden vast voor de toepassing van technologie.

Meer informatie is hier beschikbaar.



DIC Security Day BW tm 1 juli 2025 EGP 06/05/2025 t/m 03/06/2025 BW
DIC Security Day BN + BW tm 1 juli