Wouter Hoeffnagel - 10 januari 2023

Meta neemt maatregelen tegen content die Braziliaanse protesten steunt

Meta neemt maatregelen tegen content die Braziliaanse protesten steunt image

Meta kondigt maatregelen aan tegen content op zijn social media-platforms die de recente rellen in Brazilië goedkeuren en ophemelen. Bij de rellen drongen demonstranten onder meer het Braziliaanse Congres en Hooggerechtshof binnen.

Meta meldt in een verklaring aan onder meer CBS MoneyWatch Brazilië in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van afgelopen jaar al als risicovolle locatie te hebben aangemerkt. Het bedrijf meldt nu alle oproepen tot het oppakken van wapens of het met geweld binnendringen van overheidsgebouwen te verwijderen. Daarnaast zijn de rellen door Meta aangemerkt als 'gewelddadig evenement'. Dit betekent in de praktijk dat content waarin steun wordt betuigd aan de rellen of deze worden goedgekeurd door Meta worden verwijderd.

Op social media waaronder Facebook en Instagram duiken beelden op van de rellen in Brazilië. Reuters meldde eerder al dat de protesten van afgelopen zondag al zeker twee weken voorbereid zouden zijn via groepen op social media-platform en berichtendiensten als Telegram en Twitter. Reuters zag berichten op de platforms in waarin onder meer verzamelpunten in Brazilië zijn besproken, waar vanuit gehuurde bussen vertrokken naar de hoofdstad Brasilia met als doel het bezetten van openbare gebouwen.