Redactie - 16 januari 2023

Gartner: Blockchain is bijna mainstream

Gartner: Blockchain is bijna mainstream image

Hoewel Gartner-analist Avivah Litan alleen voorbeelden geeft uit de financiële sector voor het gebruik van blockchain, antwoordt zij desgevraagd dat de technologie zich zeker niet beperkt tot deze branche. “Kijk naar het Belgische SettleMint dat tal van andere implementaties op zijn naam heeft staan.”

Eerst iets over Litan. Zij heeft vijftien jaar gewerkt als senior manager (Director of Financial Systems) bij de Wereldbank. Daarnaast werkte zij als journaliste en columniste voor de Washington Times. Na banen als system analist bij Sperry Univac en consultant bij Booz Allen Hamilton monsterde zij in 1999 aan bij Gartner.

Zij is gespecialiseerd in alle aspecten die samenhangen met blockchain innovaties, en het beheren van AI Trust, Risico’s en IT-beveiliging. Ze heeft een stevige achtergrond in de vele aspecten van cybersecurity en fraude, inclusief de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) in deze domeinen. Die kennis en ervaring kan zij goed gebruiken in haar huidige rol waarbij zij zich verdiept in het beschermen van blockchain applicaties, evenals in AI-modellen en -data.

SettleMint

Dan iets over SettleMint, een Belgisch bedrijf dat zich goed roert op de blockchain-markt, aldus Litan. De onderneming is in Leuven in 2016 opgericht door Roderik van der Veer (CTO) en Matthew van Niekerk (CEO).||
‘Het is onze missie om het voor elke organisatie mogelijk te maken om ongelooflijk snel te innoveren met blockchain - of u nu op zoek bent naar het verbeteren van de efficiëntie, het brengen van nieuwe klantervaringen, of het volledig opnieuw uitvinden van bestaande bedrijfsmodellen. Hoe doen we dit? Door de complexiteit van blockchaintechnologie weg te nemen, zodat elke organisatie de adoptie van blockchain kan versnellen en de voordelen ervan kan benutten. Ons low-code platform maakt het gemakkelijk voor IT-teams om snel blockchaintoepassingen te leveren, met een visuele ontwikkelingsaanpak. Het platform bevat een reeks kant-en-klare tools, frameworks, templates en API's om de ontwikkeling van uw blockchain use case te versnellen. Uw blockchaintoepassing is binnen enkele weken operationeel! En ja, u kunt het zelf doen zonder voorafgaande ervaring met de technologie”, aldus Van der Veer op zijn LinkedIn-pagina.

Blockchain

Dat blockchain technologie zich niet beperkt tot de financiële sector, bewijst SettlleMint. Zo hielp de onderneming supermarktketen Carrefour dankzij blockchain de leveringsketen van voedsel transparant te maken. De oplossing voor digitale traceerbaarheid berust op een dynamische QR-code die tijdens het verpakkingsproces op een product wordt aangebracht. De consument hoeft alleen maar de QR-code op het product te scannen met een smartphone om de hele levenscyclus van het product te zien, van de boerderij tot in de winkel.

Databroker onderzocht samen met SettleMint de mogelijkheden die blockchaintechnologie biedt om een infrastructuur voor datamarkten te bouwen die, door de pijnpunten in de status quo op te lossen, bedrijven in staat stelt de waarde van hun datamiddelen te ontsluiten en de groei van de data-economie ontketent.

Andere toepassingen zijn onder meer gebouwd voor energieleverancier Elia, VIA Don Bosco dat controleert of donaties wel op de juiste plek komen, en samen met de Universiteit van Indonesië is een applicatie gebouwd om na te gaan of parlementsverkiezingen eerlijk verlopen.

Voorzichtig begin

Is blockchain dan eindelijk volwassen geworden? Die stelling vindt Litan nog te ver gaan. Maar dat de technologie zich in de praktijk bewijst en langzaam algemeen toegepast gaat worden, staat volgens haar als een paal boven water. Als we de Gartner hypecycle (juli 2022) erbij pakken, dan zien we crypto-munteenheden, gedecentraliseerde applicaties en blockchain wallets op de Slope of Enlightment staan; blockchain platformen bevindt zich op het laagste punt van de Trough of Disillusionment en beweegt zich naar algemene toepasbaarheid.

“Er zijn in het verleden veel mislukkingen geweest, maar daar is van geleerd”, vertelt Litan. “Bovendien is de technologie in de loop der jaren goedkoper geworden. Er zijn nu bedrijven die het als een dienst aanbieden, als een aanvulling op een bestaande infrastructuur. Blockchain beweegt zich ontegenzeggelijk in de goede richting. Er is nog geen ‘killer-app’, maar de verwachting is dat deze technologie over twee tot tien jaar volwassen is.”

Heel veel brillen nodig

De ontwikkeling van metaverse-technologieën staat op een veel lager plan te pruttelen, meent Litan. Zij voorziet ‘meeslepende ervaringen’ dankzij metaverse. “Maar het bevindt zich nu nog in het stadium van vallen en opstaan, van leren. Bedrijven kunnen zich voorbereiden met een beperkte implementatie, de mogelijkheden onderzoeken waar metaverse technologieën de digitale bedrijfsvoering optimaliseren of nieuwe producten en diensten creëren. Maar het is nu nog te vroeg om te bepalen welke metaverse-investeringen op de lange termijn levensvatbaar zullen zijn.”

Zij ziet metaverse-technologieën wel toegepast worden in ziekenhuizen. “Het probleem van nu is dat je wel heel veel speciale brillen nodig hebt om je door een metaverse-versie van een hospitaal te bewegen. De technologie moet echt eenvoudiger in gebruik worden om algemeen toepasbaar te zijn. Dat duurt zeker nog een decennium. Metaverse-technologie heeft zeker wel een toekomst.”

Web3

Ontwikkelingen als blockchain en metaverse zijn bedoeld om de digitale wereld veilig te maken. Web3 sluit daarop aan. Dan hebben we het over een nieuwe reeks van technologieën op basis van blockchainprotocollen die de ontwikkeling van gedecentraliseerde webtoepassingen ondersteunen en gebruikers in staat stellen hun eigen identiteit, inhoud en gegevens te controleren.

Litan: “Met Web3 blijf je eigenaar van jouw eigen data; Facebook bijvoorbeeld heeft geen grip op jouw data. Het voordeel van Web3 is dat het een ingebouwde crypto munteenheid heeft; die ontbreekt in Web2, waardoor aanbieders het advertentiemodel wel moesten inzetten om winst te maken. Web3 maakt heel veel mogelijk, maar het zal tijd nodig hebben.”
Op de Gartner-hypecycle bevindt Web3 zich links van de Peak of Inflated Expectations.

Auteurs: Witold Kepinski en Teus Molenaar 

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024