Wouter Hoeffnagel - 25 januari 2023

ON2IT breidt Zero Trust as a Service platform uit met NIS2

ON2IT breidt Zero Trust as a Service platform uit met NIS2 image

Managed cybersecurity dienstverlener ON2IT breidt zijn Zero Trust as a Service (ZTaaS) platform AUXO uit. Nieuwe functies maken het voor klanten eenvoudiger aan compliance eisen te voldoen, zoals NIS2. Met combinatie van een managed 24/7 SOC, Zero Trust dashboards en compliance ondersteuning kunnen klanten de juiste stappen nemen om te voldoen aan wet- en regelgevingen.

Het voor organisaties steeds complexer om te voldoen aan de huidige wet- en regelgeving zoals NIS2. ON2IT voegt daarom deze extra functies toe aan haar op cloud gebaseerde AUXO platform, dat de basis vormt voor de Zero Trust as a Service. Dankzij de nieuwe functies kunnen organisaties hun netwerk en data aantoonbaar weerbaarder en compliant maken. ZTaaS ondersteunt 170 security industry frameworks, inclusief de nieuwe NIS2 richtlijn. Zowel NIS2 als de Europese Digital Operational Resilience Act (DORA) leggen een grote nadruk op het voorkomen van cyberincidenten. Zero Trust is de enige strategie die preventie als uitgangspunt heeft.

NIS2

De toevoegingen aan Zero Trust as a Service zorgen er onder andere voor dat organisaties hulp krijgen om te voldoen aan de nieuwe eisen die NIS2 richtlijn brengt ten opzicht van zijn voorganger. Deze regeling is vanaf 16 januari van dit jaar van toepassing voor vitale middelgrote en grote organisaties. NIS2 verhoogt de cybersecurity eisen voor ongeveer 160.000 vitale Europese organisaties. De wetgeving bevat verschillende voorschriften voor 24/7 incident response, preventie, de effectiviteit van maatregelen, het handhaven van basale computerhygiëne, het trainen van werknemers, het gebruik van cryptografie, asset management, toegangscontrole en beleid en procedures in het geval van incidenten en crisissen.

De handhaving en toezicht op implementatie van NIS2 gaat komende maanden worden gespecificeerd. Zogenaamde Competent Authorities worden hiervoor lokaal aangesteld en zullen moeten worden uitgebreid met meer kennis en kunde. Die organisaties op ieder moment kunnen controleren of ze voldoen aan NIS2. Dit in tegenstelling tot de GDPR-wetgeving waar organisaties alleen worden gecontroleerd als er een incident heeft plaatsgevonden. De nieuwe functies van AUXO platform zorgen ervoor dat met al deze voorschriften rekening wordt gehouden.

Compliance is een van de grootste uitdagingen geworden

Yuri Bobbert, Global CSO bij ON2IT: “Toenemende wetgeving ten aanzien van cyber weerbaarheid en dataprivacy beheren de hedendaagse wereld. Het bijhouden van deze snel veranderende wettelijke vereisten, zoals NIS2, is één van de grootste uitdagingen geworden waar bedrijven vandaag de dag voor staan. Veel security, risk, compliance- en privacy teams lopen dan ook vaak achter de feiten aan. ON2IT ZTaaS draagt bij aan fact based monitoring en ondersteunt om te voldoen aan een veelheid normenkaders.”

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei