Floris Hulshoff Pol - 26 januari 2023

IBM noteert meer omzetgroei en bedrijfswinst

IBM noteert meer omzetgroei en bedrijfswinst image

IBM heeft de resultaten voor het vierde kwartaal van 2022 bekendgemaakt. De omzet steeg met zes procent naar 16,7 miljard dollar. De winst steeg naar 2,9 miljard dollar. Verder maakte het bedrijf zaken te optimaliseren waarbij bijna 4000 banen worden geschrapt.

"Onze solide prestaties in het vierde kwartaal sloten af op een jaar waarin we omzetgroeiden boven ons mid-single-digit-model. Klanten in alle regio's omarmden steeds meer onze hybride cloud- en AI-oplossingen, aangezien technologie een onderscheidende kracht blijft in de huidige zakelijke omgeving", aldus Arvind Krishna (foto) , IBM-voorzitter en ceo. "Vooruitkijkend naar 2023 verwachten we een omzetgroei voor het hele jaar in overeenstemming met ons mid-single-digit-model."

Hoogtepunten vierde kwartaal

Omzet van 16,7 miljard dollar, vast, 6 procent hoger bij constante valuta
- Software-omzet 3 procent hoger, 8 procent hoger bij constante valuta
- Consulting-omzet 0,5 procent hoger, 9 procent hoger bij constante valuta
- Infrastructuuromzet 2 procent hoger, 7 procent hoger bij constante valuta

Hoogtepunten van het hele jaar

Omzet van 60,5 miljard dollar, een stijging van 6 procent, een stijging van 12 procent bij constante valuta (ongeveer 4 punten van de verkoop aan Kyndryl)
- Hybride cloudomzet van 22,4 miljard dollar, een stijging van 11 procent, een stijging van 17 procent bij constante valuta

Verwachtingen voor het volledige jaar 2023

Het bedrijf verwacht een constante omzetgroei in valuta, consistent met zijn mid-single-digit-model en ongeveer $10,5 miljard aan geconsolideerde vrije kasstroom, een stijging van meer dan 1 miljard dollar van jaar tot jaar.

"IBM's omzetgroei en bedrijfswinst in 2022 demonstreren de kracht en het multiplicatoreffect van onze platformgerichte benadering van hybride cloud en AI", aldus James Kavanaugh , IBM senior vice president en chief financial officer. "Onze klantgerichte portefeuille en sterke terugkerende inkomstenstroom positioneren IBM goed voor aanhoudende groei, het genereren van solide cash en het teruggeven van waarde aan aandeelhouders door middel van dividenden."

"IBM's omzetgroei en bedrijfswinst in 2022 demonstreren de kracht en het multiplicatoreffect van onze platformgerichte benadering van hybride cloud en AI", aldus James Kavanaugh, IBM senior vice president en chief financial officer. "Onze klantgerichte portefeuille en sterke terugkerende inkomstenstroom positioneren IBM goed voor aanhoudende groei, het genereren van solide cash en het teruggeven van waarde aan aandeelhouders door middel van dividenden."

Segmentresultaten voor het vierde kwartaal

 • Software (inclusief hybride platform en oplossingen, transactieverwerking)— inkomsten van $ 7,3 miljard , een stijging van 2,8 procent, een stijging van 8,0 procent tegen constante valuta:
  - Hybride platform en oplossingen een stijging van 5 procent, een stijging van 10 procent tegen constante valuta:
        -- Red Hat een stijging van 10 procent, 15 procent hoger bij constante valuta
        -- Automatisering 4 procent hoger, 9 procent hoger bij constante valuta
        -- Data & AI 4 procent hoger, 8 procent hoger bij constante valuta
        -- Beveiliging 4 procent hoger, 10 procent hoger bij constante valuta
  - Transactieverwerking 3 procent lager, 3 procent hoger bij constante valuta
   
 • Consulting (inclusief Business Transformation, Technology Consulting en Application Operations) -  inkomsten van $ 4,8 miljard , een stijging van 0,5 procent, een stijging van 9,3 procent tegen constante valuta:
  - Business Transformation 1 procent gedaald, 7 procent gestegen tegen constante valuta
  - Technology Consulting 1 procent gestegen, gestegen 10 procent tegen constante valuta
  - Application Operations 2 procent hoger, 12 procent hoger bij constante valuta
   
 • Infrastructuur (inclusief hybride infrastructuur, infrastructuurondersteuning) -  inkomsten van $ 4,5 miljard , een stijging van 1,6 procent, een stijging van 7,4 procent tegen constante valuta:
  - Hybride infrastructuur 6 procent hoger, een stijging van 11 procent tegen constante valuta:
        -- IBM z Systems een stijging van 16 procent, een stijging 21 procent tegen constante valuta
        -- Gedistribueerde infrastructuur vlak, 5 procent hoger bij constante valuta
  - Infrastructuurondersteuning 8 procent lager, gelijk bij constante valuta
   
 • Financiering (inclusief klant- en commerciële financiering) -  inkomsten van $ 0,2 miljard , een daling van 0,4 procent, een stijging van 3,9 procent bij constante valuta

Ontslagen

IBM schrapt verder 3.900 banen wereldwijd, wat neerkomt op zo'n 1,5% van zijn personeelsbestand. Het is onduidelijk waar de ontslagen vallen. Het bedrijf schat de kosten op zo'n 300 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 275 miljoen euro. Topman Arvind Krishna wil de activiteiten van IBM meer afstemmen op de cloud business. Het bedrijf zag zijn omzet uit cloudactiviteiten vorig jaar met 11 procent stijgen tot 22,4 miljard dollar.

Met de ontslagronde sluit IBM zich aan bij andere techbedrijven, die de afgelopen tijd eveneens ontslagen aankondigen. Denk daarbij aan Microsoft (10.000 banen), Alphabet (12.000 banen), Amazon (18.000 banen) en Meta (11.000 banen).