Wouter Hoeffnagel - 26 januari 2023

Coinbase krijgt boete van DNB wegens niet registreren in Nederland

Coinbase krijgt boete van DNB wegens niet registreren in Nederland image

Cryptoplatform Coinbase krijgt een boete van 3,3 miljoen euro opgelegd door De Nederlandsche Bank (DNB). Coinbase registreerde zich niet in Nederland, wat voor cryptobeurzen een wettelijke vereiste is.

De registratieplicht bestaat sinds 2020 en is bedoeld voor de aanpak van witwassen en terrorismefinanciering. Coinbase verzuimde zich echter in Nederland te registreren en was hierdoor volgens de DNB tot augustus 2022 gedurende een periode van 22 maanden ongeregistreerd geopereerd. Na deze periode verkreeg Coinbase alsnog zijn registratie.

Hogere boete dan het wettelijke minimum

De boete die Coinbase opgelegd krijgt is hoger dan het wettelijke minimum. DNB is tot dit besluit gekomen vanwege de ernst en verwijtbaarheid van de overtreding. Ook wijst DNB erop dat Coinbase een grote speler is op de cryptomarkt en veel Nederlandse klanten telt. Doordat Coinbase zich niet geregistreerde hoefde het bedrijf daarnaast geen bijkomende kosten te betalen, wat concurrentievoordeel zou hebben opgeleverd.

Coinbase is het niet eens met de boete en beraadt zich nog op eventuele verdere stappen. Het bedrijf stelt onder meer dat het oordeel van DNB geen kritiek bevat op haar dienstverlening en puur draait om de tijd die het nodig had om zich in Nederland te registreren.

SLTN Vierkant SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024