Floris Hulshoff Pol - 28 januari 2023

Data Protection Day: Zo houd je jouw persoonlijke gegevens veilig

Veeam, speler in moderne dataprotectie, deelt in het kader van Data Protection Day een viertal tips waarmee iedereen zijn persoonlijke gegevens online veilig kan houden in het geavanceerde cybercriminele landschap waarmee we vandaag de dag te maken hebben.

#1 - Wees sceptisch

Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Deel geen persoonlijke gegevens met een bedrijf waar je nog nooit van hebt gehoord, alleen maar omdat je een gloednieuwe gaming console met 20% korting kunt krijgen. De kans is groot dat je aan het einde van de transactie geen console hebt, maar dat het zogenaamde bedrijf wel jouw betaalgegevens heeft.

#2 - Vertraag

Mindfulness is goed voor zowel de mentale als de online gezondheid. Door te vertragen en het onbedachtzaam scrollen - dat velen doen - te doorbreken, kunnen we gerichtere beslissingen nemen met een scherpe geest. Zo vallen we minder snel voor de trucs van social engineers die erop vertrouwen dat we worden afgeleid en reageren we - in onze jacht naar een kleine dosis dopamine - minder emotioneel als we dingen online zien en met anderen online communiceren. Stop met doelloos scrollen en blijf cybercriminelen voor.

#3 - Houd privégegevens privé

Het internet - en met name social media -  heeft ons in staat gesteld om in een oogwenk informatie te delen met de massa, waardoor we weinig tijd hebben om goed na te denken over onze acties. Als het iets is dat je niet op een billboard langs de weg wilt zien, houd het dan buiten de informatiesnelweg. Zelfs de beste privacy-instellingen zijn niet waterdicht en de online wereld vergeet niets. Tenzij een willekeurig persoon aan de andere kant van de wereld jouw bankrekening mag gebruiken voor zijn online gokverslaving, deel dan niet de meisjesnaam van je moeder of de naam van je eerste huisdier.

#4 - Zorg voor sterke wachtwoorden

Kies voor multi-factor authenticatie als je de keuze hebt, vermijd onbeschermde WiFi-netwerken en maak gebruik van anti-malware software als het apparaat dat toelaat.

Ronald Ooms (foto), RVP BACH bij Veeam: “Vandaag de dag is alles - van onze thermostaten tot onze koffiezetapparaten - online aangesloten of via een app bedienbaar. Het is belangrijk om te onthouden dat het met hetzelfde gemak mogelijk is voor cybercriminelen om onze sessies te kapen. We besteden hier tijdens Data Protection Day dan ook graag wat extra aandacht aan met het delen van deze vier praktische tips. Als je het kan verbinden met het internet, bescherm het dan!”

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
Netgear banner liggend start week 14