Wouter Hoeffnagel - 27 januari 2023

Reuters: Nederland en VS praten vrijdag verder over exportbeperkingen

Reuters: Nederland en VS praten vrijdag verder over exportbeperkingen image

De Nederlandse en Amerikaanse regering praten vrijdag verder over beperkingen voor de export van chipmachines naar China. Indien de landen tot een akkoord komen, betekent dit vermoedelijk dat de export van machines voor chipproductie van ASML wordt ingeperkt.

Een bron meldt aan Reuters dat indien de partijen over details overeenstemming bereiken een akkoord vrijdag al kan worden bereikt. De VS willen dat Nederland de export van chipmachines verder aan banden leggen. Al langer mag ASML zijn meest geavanceerde machines niet leveren aan China. De VS willen echter dat ook de export van oudere machines voor chipproductie aan banden wordt gelegd. Nederland was tot nu toe terughoudend, maar het lijkt erop dat er toch overeenstemming wordt bereikt met de Amerikanen.

Ook met Japan in gesprek

Ook met Japan zijn de VS in gesprek over dit onderwerp. De Amerikanen willen dat ook Japan de export van chipmachines aanscherpt. Het gaat daarbij onder meer om export door Nikon.

Met de exportbeperkingen willen de VS de technologische ontwikkeling van China remmen. Het Aziatische land krijgt door de beperkingen moeilijker toegang tot geavanceerde chips.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei