Redactie - 28 januari 2023

Arctic Wolf vindt Privacy Day belangrijker dan ooit

Arctic Wolf vindt Privacy Day belangrijker dan ooit image

28 januari 2023 is internationale Data Privacy Day. De redactie van Dutch IT Channel ontving hierover een blog statement van Adam Marrè, voormalig FBI cyber investigator en CISO bij Arctic Wolf.

“In een wereld waarin de grens tussen offline en online levens blijven vervagen, is Data Privacy Day belangrijker dan ooit. Onrust in de online wereld – of het nu gaat over de afbouw van Twitter of de zorgen die spelen rondom TikTok – hebben aangetoond dat tactieken voor mogelijke massamanipulatie onszelf, onze familie en onze samenleving aanzienlijke schade kunnen toebrengen. We moeten deze onrust gebruiken als motivatie om actie te ondernemen om onszelf en anderen te beschermen. Als je één ding moet onthouden van Data Privacy Day, dan is het dat privacy en bescherming van data niet het probleem van iemand anders is en dat we een directe, positieve invloed kunnen hebben door onze eigen individuele keuzes.

Het is belangrijk dat mensen waakzaam blijven aangezien online platforms en social media-apps, vooral diegene die gratis zijn, komen met een prijs. De algoritmes die ontworpen zijn om gebruikers naar de apps te leiden en hen daar langer te houden, werken vaak op manipulatieve manieren. De algoritmes zijn niet in het beste belang van gebruikers, zo verzamelen ze gedetailleerde en gevoelige data die gebruikt kunnen worden om mensen aan te vallen via phishing-e-mails en propaganda. Ook kan er met deze data toegang gekregen worden tot de apparaten van gebruikers of kunnen deze apparaten gecontroleerd worden door de aanvaller.”

Hier zijn een paar stappen die u kunt nemen om uw data te beschermen:

Zorg voor een goede cyberhygiëne: gebruik sterke wachtwoorden, gebruik een wachtwoordmanager, schakel tweefactorauthenticatie in, download beveiligingsupdates voor apps en apparaten en controleer uw accounts regelmatig op verdachte logins of niet-herkende apparaten.

Pas op voor phishing, fraude en andere online scams. Niet alle aanvallen komen via geavanceerde technieken of malware. Blijf alert en waakzaam voor pogingen tot phishing via e-mail, sms, telefoontjes en DM’s in apps.

Weet welke informatie uw apps en apparaten verzamelen en waar ze die naartoe sturen. Lees de algemene voorwaarden, lees recensies over de privacy van de apps of gebruik de privacyfuncties op uw apparaat. Als apps informatie verzamelt die u niet wilt, wees dan gedisciplineerd: verwijder de app en gebruik in plaats daarvan de browserversie. Of vermijd de app helemaal.

Blijf op de hoogte van belangrijke privacywetgeving en maak gebruik van uw privacyrechten. In Europa en dus ook in Nederland is de privacywet AVG van toepassing. Dit betekent dat organisaties individuen duidelijk moeten informeren over wie de persoonsgegevens over hen verwerkt en waarom. Om te melden dat een website zich niet aan deze wet houdt, kan actie worden ondernomen door dit te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De verwachting is dat de

EU en onze overheid de komende jaren wetgeving blijven toevoegen, zoals het gebruik van privacy-onvriendelijke webanalytics, zoals Google Analytics.

“Door deze stappen toe te passen kunnen mensen actie ondernemen om de controle over hun eigen persoonlijke data te behouden.”

Door: Adam Marrè, CISO bij Arctic Wolf

SLTN Vierkant Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
Netgear banner liggend start week 14