Hans Steeman - 14 februari 2023

Amberflo faciliteert usage based charging

Amberflo faciliteert usage based charging image

De IT-wereld is in beweging. Van eenmalige lifetime licenties, is met de introductie van SaaS, de markt al naar maandelijkse abonnementen op basis van volume getransformeerd. De start-up Amberflo uit de Bay area (Silicon valley) wil de markt naar de volgende fase brengen met usage based charging. CEO Puneet Gupta: “De beste en meest eerlijke manier om diensten bij klanten in rekening te brengen, is afrekenen op basis van gebruik.”

Amberflo is in 2020 opgericht door Puneet Gupta (ex. general manager bij AWS) en Lior Mechlovich (ex. lead engineer EC2 bij AWS). Binnen AWS hielden ze zich al met de technologie voor usage based charging bezig.

We spraken onlangs CEO Puneet Gupta over de ontwikkelingen die hij in de markt ziet. De visie van Puneet is de wereld omvormen naar een eerlijker en transparanter bedrijfsmodel in de vorm van op gebruik gebaseerde prijzen. Dat vergt adequate meettechnieken en een billing omgeving op basis van events. In de mobiele industrie heeft deze strategie lang gewerkt. Hij benadrukte de evolutie van software in eigendom zoals SAP van 1980 tot 2000, naar abonnementen zoals Dropbox en Salesforce van 2000 tot 2010 tot de huidige op gebruik gebaseerde software zoals AWS, Stripe en Snowflake. Puneet gelooft dat de volgende generatie softwarediensten steeds vaker zal worden aangeboden via op gebruik gebaseerde prijsmodellen.

Amberflo signaleert in de markt dat klanten de transitie al inzetten en nu ontdekken dat all you can eat-modellen soms ongunstig uitpakken door verborgen kosten. Bij multi-cloud omgevingen zijn de kosten voor veel gebruikers moeilijk te managen, als de gebruiker niet weet wat de verkeerstromen van en naar de cloud-omgeving zijn. De onbekendheid met volumes vindt de oorsprong in het onvermogen om deze te kunnen meten.

Door: Hans Steeman

Cloudian BW - week 11/12-2023 Progress Communications BW start week 17 tm 19
Nutanix BW/BN 30-05 tm 15-06-2023