Hans Steeman - 16 februari 2023

Red Hat Project Velero is aanpak om open source DR te bouwen

Red Hat Project Velero is aanpak om open source DR te bouwen image

Ook voor Kubernetes-omgevingen is er grote behoefte aan een oplossing voor backup en disaster recovery. Weliswaar zijn er commerciële producten op de markt, maar open source ontbreekt en is wel belangrijk voor stimulering van de ontwikkelaars en voor het voorkomen van een vendor lock-in. Vandaar het project Velero.

De code die ontwikkeld wordt kan uiteindelijk door andere aanbieders in hun product geïntegreerd worden en zo de markt positief vooruithelpen. De founding fathers van dit startende open source-project denken dat ze een goed alternatief kunnen realiseren voor de commerciële oplossingen zoals Veeam's Kasten, Pure's Portworx en ook Trilio. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we ook deze bedrijven betrokken zien zijn bij het onderhoud van dit Red Hat-project.

Velero dat in eerste instantie bekend werd als Heptio Ark, biedt gegevensbescherming voor Kubernetes stateful containers, zowel degenen met persistente volumes als clusterresources. Eén van de projectleiders is senior software engineer Shubham Pampattiwar, we spraken hem onlangs op het Red Hat-kantoor in Sunnyvale. Hij bevestigde dat de oplossing zowel on-prem als in de publieke cloud (Azure, AWS en Google) gebruikt kan worden.

Velero maakt back-ups van clusterstatus en maakt snapshots van persistente volumes, dit gebeurt met behulp van de API die door de gebruikte cloudprovider beschikbaar wordt gesteld. Het is een alternatief voor etcd-snapshots (de primaire data store waarin de configuratie data, status en metadata zit) en claimt voordelen te hebben zoals een veel eenvoudiger geautomatiseerd recoveryproces met veel minder handmatige interventies.

Een van de uitdagingen is dat bij veel van de huidige oplossingen de snapshots in de lokale storage blijven en daarom dus niet overdraagbaar zijn. Velero kondigt een plugable data mover aan om de CSI-snapshots (Container Storage Interface) vanuit de opslaglocatie van het lokale cluster te migreren. Leveranciers zouden in plaats daarvan ook hun eigen datarelocator kunnen gebruiken.

Op dit moment heeft Velero alleen een command line interface (CLI), maar op termijn is een grafische user interface (GUI) gepland.

Nu blijft de vraag wat de potentie van Velero is? Die zou best positief kunnen zijn, Velero zal naar alle waarschijnlijkheid worden ontwikkeld om een serieuze back-up-, herstel- en disaster recovery oplossing voor Kubernetes-containerapps te worden. Hij is dan in open source en concurreert met bestaande back-up producten zoals Kasten, Portworx en Trilio. Voor deze aanbieders biedt zich dan de optie aan om de code te adopteren. Anders zullen ze zelf flink moeten investeren om betere producten en diensten te leveren.

Door: Hans Steeman

DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders
ALSO CTV BW en BN 23-05-2023 t/m 30-05-2023