Wouter Hoeffnagel - 16 februari 2023

EC daagt Nederland voor de rechter wegens Open Data-richtlijn

EC daagt Nederland voor de rechter wegens Open Data-richtlijn image

De Europese Commissie daagt Nederland voor de rechter. Ons land is er niet in geslaagd de Open Data-richtlijn tijdig om te zetten in nationale wetgeving. De Europese Commissie daagt naast Nederland ook België, Bulgarije en Letland voor het Europees Hof van Justitie.

De Europese Commissie wijst erop dat de deadline voor het omzetten van de Open Data-richtlijn in nationale wetgeving op 17 juli 2021 is verlopen. Ondanks dat deze deadline ruim is gepasseerd, zijn de vier EU-lidstaten nog altijd niet hun nationale maatregelen gecommuniceerd. Dit ondanks een eerdere formele waarschuwing die de Europese Commissie hierover stuurden.

Beschikbaarheid van open data bevorderen

De Open Data-richtlijn is bedoeld om de beschikbaarheid van open data vanuit de overheid te bevorderen met het oog op hergebruik. Zo moet het beschikbaar stellen van data het ontwikkelen van nieuwe diensten vereenvoudigen. Zo moeten kleine en middelgrote ondernemingen minder obstakels ervaren voor het betreden van de markt, onder meer doordat zij tegen lagere kosten data kunnen hergebruiken en meer gedeelde data beschikbaar zijn. Ook moet de richtlijn leiden tot meer transparantie in de werkwijzen van overheden en processen binnen overheden effectiever maken.

Nederland is overigens wel bezig met het omzetten van de Open Data-richtlijn in Nederlandse wetgeving. Zo werkt het kabinet aan de Wet hergebruik overheidsinformatie, waarover de Raad van State zich boog. De Raad van State concludeerde dat de verplichting rondom het delen van wetenschappelijke data in de Wet hergebruik overheidsinformatie aanzienlijk verder gaat dan in de Europese Open Data-richtlijn. Het ziet hierin een inbreuk op het grondrecht van intellectueel eigendom. Ook deelde de Raad van State zorgen over anonieme gegevens, die later mogelijk alsnog kunnen worden teruggeleid tot persoonsgegevens.