Wouter Hoeffnagel - 22 februari 2023

Beveiligingscamera's in Tesla's staan voortaan standaard uit

Beveiligingscamera's in Tesla's staan voortaan standaard uit image

Door een software-update staan de ingebouwde beveiligingscamera's van Tesla's voortaan standaard uit. De AP startte een onderzoek naar de camera's, die voorheen altijd filmden. Tesla heeft in reactie hierop aanpassingen gedaan.

Het gaat om de zogeheten 'Sentry Mode' van Tesla. Deze moet het voertuig beschermen tegen onder meer diefstal en vandalisme en neemt hiervoor met vier camera's beelden op aan de buitenkant van de auto. Indien Sentry Mode was ingeschakeld, filmden de camera's continu alles rondom een geparkeerde Tesla. Deze beelden werden een uur bewaard.

Sentry Mode staat voortaan standaard uit

Door software-updates is dit niet meer het geval; Sentry Mode staat voortaan standaard uit. Gebruikers kunnen de optie wel handigmatig inschakelen. In dat geval slaan de camera's standaard één minuut en maximaal tien minuten aan beeldmateriaal op.

"Veel op straat geparkeerde Tesla’s filmden dus vaak iedereen die in de buurt van de auto kwam, en bewaarde die beelden ook nog eens heel lang. Als iedere auto dat doet krijg je een situatie dat je nergens meer vrij over straat kunt lopen, zonder bespied te worden", zegt AP-bestuurslid Katja Mur.

'Ernstige schending van de privacy'

"Voorbijgangers werden gefilmd zonder dat ze dat wisten. De eigenaar van de Tesla kon die beelden terugkijken. Parkeerde die de auto voor iemands raam, dan kon die naar binnen gluren en zien wat die persoon allemaal deed. Dat is een ernstige schending van de privacy. Dus het is goed dat Tesla hier ook zelf kritisch naar heeft gekeken en dit heeft aangepast."

Het onderzoek van de AP leidt niet tot een boete of andere sancties voor Tesla. Zo blijkt uit het onderzoek dat niet Tesla maar de eigenaar van de auto wettelijk verantwoordelijk is voor de beelden die de auto maakt. "Maar dankzij de aanpassingen die Tesla heeft doorgevoerd, wordt iedereen die toevallig langs zo’n auto loopt beschermd. Tesla verkleint hiermee ook de kans dat Teslarijders de wet overtreden door illegaal mensen te filmen", zegt Mur.

Veeam On BN week 22-23 Alleen DI Leaders Trend Micro BW week 20 rm 23-2023
Netgear banner liggend start week 14