Wouter Hoeffnagel - 28 februari 2023

Rapport: Mobiele netwerken KPN, T-Mobile en Vodafone behoren tot beste van de wereld

Rapport: Mobiele netwerken KPN, T-Mobile en Vodafone behoren tot beste van de wereld image

De mobiele netwerken van KPN, T-Mobile en Vodafone scoren hoge ogen in een test van Umlaut. De netwerken worden als een van de beste ter wereld beoordeeld. Het KPN- en T-Mobile-netwerk krijgt hierbij de beoordeling uitstekend, terwijl het netwerk van Vodafone als zeer goed is beoordeeld.

In het meest recente connect Mobile Benchmark van Umlaut scoren KPN, T-Mobile en Vodafone met hun mobiele netwerken in Nederland respectievelijk 976, 972 en 938 punten van een maximum van 1.000 punten. De netwerken vallen hiermee onder de beste ter wereld.

Verschuiving zichtbaar

Ten opzichte van eerdere edities is wel een verschuiving zichtbaar. Waar T-Mobile de afgelopen vijf edities bovenaan de ranglijst van Nederlandse netwerken stond, is het bedrijf ditmaal van de troon gestoten door KPN.

Vodafone scoort iets lager dan bij de vorige test. Umlaut meldt dat de prestaties van het netwerk van Vodafone gelijk zijn, maar de testmethode is aangepast. Hierbij zijn ook eisen aangescherpt, waardoor de score nu lager uitvalt. KPN en T-Mobile scoren beide juist iets hoger met respectievelijk 22 en 10 punten meer.

Verschillen

Hoewel de scores van de providers dicht bij elkaar liggen, wijst Umlaut ook op verschillen tussen de mobiele netwerken. Zo biedt KPN het beste 5G-bereik in grote steden, terwijl T-Mobile dat juist biedt in dorpen, wegen en spoorwegen. Het 5G-bereik bij Vodafone blijft volgens het rapport iets achter op de twee concurrenten.

Het rapport is hier beschikbaar.

SLTN Vierkant SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024