Wouter Hoeffnagel - 01 maart 2023

KPMG: Investeringen in fintechsector sterk afgenomen

KPMG: Investeringen in fintechsector sterk afgenomen image

Na een recordjaar in 2021 zijn de wereldwijde investeringen in de fintechsector in 2022 afgenomen. Het gaat om een daling van 238,9 miljard naar 164,1 miljard dollar. Deze investeringen gingen vooral naar betaalplatformen, maar er werd ook geïnvesteerd in regulatory technology (RegTech). Het gaat daarbij om fintech gericht op regelgeving en compliance.

Dit meldt KPMG in zijn tweejaarlijkse Fintech Pulse. Voor de cryptomarkt waren het waren turbulente tijden. De investeringen in cryptobedrijven daalden van 30 miljard dollar in 2021 tot 23,1 miljard in 2022. Die daling zette vooral halverwege het jaar in, wat valt te wijten aan de crash van May Terra (Luna) in mei 2022 en het faillissement van cryptobeurs FTX.

Regulering

Dit beeld herkent Martijn Berghuijs, KPMG Partner Fintech Advisory: "Mede hierdoor neemt de roep om regulering toe, wat zal bijdragen aan een stabielere markt en meer consumentenbescherming. Er is ook meer aandacht voor specifieke fintech ondernemingen die gericht zijn op regelgeving en compliance. Dit soort diensten worden gebruikt door financiële instellingen die transacties van hun klanten analyseren om bijvoorbeeld witwassen tegen te gaan."

Ook Nederlandse betaalbedrijven, zoals Adyen, presteren goed. "We zien dat de markt in het betalingsverkeer verder consolideert, waardoor er uiteindelijk minder spelers zij. Door schaalvergroting kunnen marges beter op pijl gehouden worden", zegt Berghuijs.

Meer informatie is hier beschikbaar.

DIL Dutch IT Leaders Linkedin Progress Communications BW start week 17 tm 19
ALSO CTV BW 23-05-2023 t/m 30-05-2023