Wouter Hoeffnagel - 06 maart 2023

Gerucht: EU bereidt mededingingszaak voor tegen Google

Gerucht: EU bereidt mededingingszaak voor tegen Google image

De Europese mededingingsautoriteit vraagt concurrenten van Google om input in een antitrustactie tegen de advertentietechnologie van de Amerikaanse techgigant. Hiermee komt een boete voor Google dichterbij.

De zaak loopt al sinds juni 2021 en draait om de toegang van concurrenten van Google tot gebruikersgegevensv oor online advertenties. Het zou de toegang van concurrenten inperken, terwijl het deze gegevens zelf wel inzet.

Statement of objections

POLITICO meldt dat Google op korte termijn een zogeheten 'statement of objections' kan verwachten. Hierin stelt de Europese Commissie onder meer dat de techgigant zijn eigen online advertentietechnologie op oneerlijke wijze voorrang geeft ten opzichte van die van concurrenten, meldt POLITICO op basis van twee anonieme bronnen.

Onlangs stuurde de Europese Commissie al formele verzoeken naar concurrenten van Google in de advertentiemarkt voor het aanleveren van bewijsmateriaal. Deze verzoeken gaan normaliter voor aan het verstrekken van een statement of objections. Het gaat daarbij om de eerste stap in een juridisch proces, wat uiteindelijk kan leiden tot een boete.

DIL Dutch IT Leaders Linkedin FOBT2023 | Banner vierkant - REGISTER
DIL Dutch IT Leaders Linkedin liggend