Wouter Hoeffnagel - 21 maart 2023

Gemeente Deventer controleert op overtredingen van bestemmingsplan met drones

Gemeente Deventer controleert op overtredingen van bestemmingsplan met drones image

De gemeente Deventer gaat drones inzetten voor het opsporen van overtredingen van onder meer het bestemmingsplan. Drones moeten het eenvoudiger maken op lastig bereikbare plekken te controleren, zoals daken.

Met een drone kan sneller en efficiënter toezicht worden gehouden op erfinrichtingsplannen, maar ook bijvoorbeeld op gevels en daken. De drones kunnen foto's maken vanuit de lucht en zo een overzichtelijk beeld geven van de situatie. De gemeente Deventer verwacht dat de drones niet alleen goedkoper, maar ook veiliger zijn dan het gebruik van bijvoorbeeld steigers of hoogwerkers.

'Privacy is een belangrijke voorwaarde'

“Privacy is een belangrijke voorwaarde”, zegt burgemeester Ron König over het initiatief. “We zetten een drone in om bijvoorbeeld technische controles uit te voeren, dus dan moeten privacygevoelige zaken niet worden vastgelegd.” Omdat de drone vanaf hoog in de lucht beelden maakt, komen voorbijgangers op straat of kentekens van auto’s niet herkenbaar in beeld.

Een aantal toezichthouders wordt opgeleid voor het besturen van een drone. Hierbij moeten zij rekening houden met wet- en regelgeving. Dat betekent onder meer dat rondom vliegveld Teuge niet gevolgen mag worden.

Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure
Pax8 BN/BW 29-05 tm 18-06-2023