Wouter Hoeffnagel - 06 april 2023

Italiaanse vicepremier: ChatGPT-verbod slecht voor concurrentiepositie

De Italiaanse vicepremier en minister van Infrastructuur Matteo Salvini wil dat een streep wordt gezet door het Italiaanse verbod op het gebruik van de populaire chatbot ChatGPT. Salvini vreest dat de Italiaanse concurrentiepositie onder druk komt door het verbod.

Italiaanse vicepremier: ChatGPT-verbod slecht voor concurrentiepositie image

De Italiaanse privacywaakhond oordeelde onlangs dat ChatGPT voorlopig niet meer mag worden gebruikt in Italië. Het bedrijf zou zich niet aan de wetgeving omtrent het verzamelen van persoonsgegevens houden. Ook zou het bedrijf de leeftijd van minderjarigen onvoldoende controleren, ondanks dat voor het gebruik van ChatGPT een minimale leeftijd van 13 geldt. 

'Op Europees niveau oppakken'

Salvini uitte tijdens een toespraak in Rome kritiek op het besluit. Hij benadrukte hierbij dat de Italiaanse toezichthouder onafhankelijk is en stelt deze positie te respecteren. Salvini hoopt echter dat de Europese Commissie actie onderneemt en de kwestie op Europees niveau aankaart.

Het gebruik van ChatGPT is door het verbod niet meer mogelijk; ontwikkelaar OpenAI blokkeert de toegang tot de chatbot via een geoblock.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024