Hans Steeman - 13 april 2023

Unifabrix brengt CPU-bus naar datacentrum

De in Haifa gevestigde Israëlische startup Unifabrix (opgericht eind 2020) brengt als eerste onderneming concrete hardware met de CXL-interface naar de markt. Dankzij deze innovatie kunnen CPU en werkgeheugen fysiek van elkaar gescheiden worden. Dit zorgt voor een aanzienlijke efficiëntieverbetering.

Unifabrix brengt CPU-bus naar datacentrum image

Haifa is min of meer de SiIicon Valley van Israël. Giganten zoals Intel hebben er zeer grote sites waar de modernste halfgeleidertechnologie wordt ontwikkeld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we op en rond deze locatie succesvolle startups vinden.

Het geheugen is een kostbaar onderdeel van computersystemen maar wordt alles behalve efficiënt gebruikt. Danny Volkind, de CTO en co-founder van Unifabrix stelt: “Algemeen kan gesteld worden dat tot zo’n 25 % van de bandbreedte verloren gaat, tot zo’n 60% van de capaciteit onbenut blijft en 50% van de DRAM-capaciteit niet benut wordt. Al deze inefficiënties zorgen voor flinke kostenverhogingen. Met de CXL (Computer Express Link) kan hierin een aanzienlijke verbetering worden gerealiseerd.”

Compute Express Link (CXL) is een seriële businterface met hoge bandbreedte en lage latentie tussen hostprocessoren en apparaten zoals chaches, geheugencontrollers/buffers en I/O-apparaten. CXL is gebaseerd op de PCI Express (PCIe) 5.0 fysieke laag die draait op 32 GT/s (gigatransfers per second) met x16, x8 en x4 linkbreedtes.

Dankzij CXL wordt via de Unifabrix uitbreiding het datacentrum een storage domein een extensie voor alle CPU’s die net als deze unit in racks geplaatst zijn. De CXL-interface is te gebruiken voor controle, I/O en memory en brengt de bus die normaliter enkel op de computerboard zit naar buiten. Alle grote chipvendoren zoals Intel, NVIDIA, AMD en ARM ondersteunen deze standaard. Daardoor is het een universele strategie om de efficiency verder te verhogen.

De eerste unit van Unifabrix, de 32Tbyte DRAM Smart Memory Node, heeft de opslag verdeeld over verdeeld over twee typen geheugen, namelijk 20 Tbyte aan DIMM en 12 Tbyte EDSFF (Samsung Memory Expander).

Door: Hans Steeman