Redactie - 14 april 2023

Erik Westhovens: LockBit zit achter KNVB hack

LockBit zit achter KNVB hack zo meldt de hackersgroep uit Rusland. Cybersecurity expert Erik Westhovens is daar ook 'honderd procent zeker van'. LockBit-ransomware is schadelijke software die is ontworpen om de toegang van gebruikers tot computersystemen te blokkeren totdat losgeld wordt betaald, aldus Kaspersky.

Erik Westhovens: LockBit zit achter KNVB hack image

Het ICT-netwerk op de KNVB Campus heeft te maken gekregen met een cyberinbraak. Alle servers worden grondig onderzocht om de impact hiervan helder te krijgen.

LockBit identificeert volgens Kaspersky automatisch waardevolle doelwitten, verspreidt de infectie en versleutelt alle toegankelijke computersystemen op een netwerk. "Deze ransomware wordt gebruikt voor zeer doelgerichte aanvallen op ondernemingen en andere organisaties. De automatische LockBit-cyberaanvallen hebben een reputatie opgebouwd door organisaties over de hele wereld op de volgende manieren te bedreigen."

Naar verluidt is er voor 305 GB aan data gestolen en op 26 april 19.42 uur worden alle gegevens gepubliceerd.

Volgens de Nederlandse cybersecurity expert Erik Westhovens (foto) is het waar dat LockBit hier voor 'honderd procent zeker achter de hack zit'. "Lockbit staat er om bekend dat ze vaal kopieën van paspoorten en andere confidentiële data publiceren. dat kon nog wel eens tot veel rumoer gaan leiden."

Westhovens meldt dat bijvoorbeeld de salarissen van voetballers bekend kunnen worden en die zijn vaak hoog.

De KNVB geeft verder geen commentaar, er staat ook niks vermeld over de claim van LockBit op de website van knvb.nl