Redactie - 18 april 2023

Gamebedrijf Sega lijft Angry Birds-ontwikkelaar Rovio in

Sega wil Rovio, de ontwikkelaar van de Angry Birds-games, overnemen. De Japanse gamegigant heeft naar verluid een bod uitgebracht op Rovio.

Gamebedrijf Sega lijft Angry Birds-ontwikkelaar Rovio in image

Dat schrijft The Wall Street Journal. Volgens de krant is er een bedrag van een miljard dollar met de overname gemoeid. Rovia zelf zegt in een mededeling dat er momenteel geen zekerheid is of en wanneer een bod plaatsvindt.

Al langer overnamegesprekken gaande

Rovio, een gamemaker gespecialiseerd in mobiele spellen, staat al langer open voor een overname. De Finse studio voerde de afgelopen jaren al gesprekken met het Israƫlische Playtika (dat een bod zou hebben gedaan van 738 miljoen dollar) en met het Chinese Tencent (dat in 2017 drie miljard zou hebben geboden). Rovio startte in februari dit jaar nog een strategische onderzoek op zoek naar een nieuwe mogelijke overnemer. Met Sega zou het die dus gevonden hebben.

Angry Birds is de bekendste franchise van Rovio. Het eerste spel verscheen al in 2009 en beleefde zijn grootste succes in het begin van de jaren 2010. Ondertussen zijn er meerdere opvolgers en spin-offs van de game. In 2016 kwam er een animatiefilm uit, The Angry Birds Movie, die wegens succes ook een opvolger kreeg in 2019. In februari haalde Rovio de originele game nog uit de app store omdat het (gratis) spel de nieuwere versies in de weg zou zitten.

In samenwerking met Data News