Wouter Hoeffnagel - 21 april 2023

Groen licht in Europees Parlement voor scherper toezicht op cryptotransacties

Het Europees Parlement is akkoord met Europese regelgeving rondom het toezicht op cryptotransacties. Regels die al langer gelden voor traditionele transacties gaan ook gelden voor cryptotransacties.

Groen licht in Europees Parlement voor scherper toezicht op cryptotransacties image

De nieuwe verordening moet zeker stellen dat verdachte transacties in kaart kunnen worden gebracht en worden geblokkeerd. Dit ziet de EU als een belangrijk wapen in de aanpak van witwaspraktijken en de financiering van terrorisme. Op dit moment is de cryptowereld nog in belangrijke mate ongereguleerd en kunnen gebruikers onder meer anoniem transacties doen. Een deze anonimiteit moet de nieuwe wetgeving een einde brengen. Betalingen met cryptoactive moeten traceerbaar worden, net als traditionele betalingen.

Reisregel

Dit betekent in de praktijk dat informatie over de bron en ontvanger van een transactie moeten worden meegestuurd met de transactie. Deze moeten aan beide zijden van de overdracht worden opgeslagen. Deze werkwijze heet ook wel 'reisregel' en is al langer van toepassing op traditionele transacties.

De maatregelen zijn ook van invloed op zogeheten 'unhosted wallets' van gebruikers, indien zij communiceren met zogeheten 'hosted wallets' die onder beheer staan van serviceproviders. Het gaat daarbij specifiek om transacties die de grens van 1.000 euro overschrijden. De regels zijn echter niet van toepassing op cryptotransacties tussen individuen indien zij geen gebruik maken van een provider.