Wouter Hoeffnagel - 25 april 2023

Jaarlijkse investeringen in kwantum-startups stijgen naar recordhoogte

De totale jaarlijkse investeringen in startende bedrijven in kwantumtechnologie heeft een recordhoogte van 2,35 miljard dollar bereikt. De groei op jaarbasis bedroeg tegelijkertijd slechts 1%. Ongeveer twee derde (68%) van alle QT-investeringen in startende ondernemingen sinds 2001 vond plaats in 2021 en 2022.

Jaarlijkse investeringen in kwantum-startups stijgen naar recordhoogte image

Dit meldt McKinsey op basis van zijn jaarlijkse Quantum Technology Monitor. Dit rapport geeft een overzicht van de wereldwijde spelers op het gebied van kwantumtechnologie en investeringen, evenals de volwassenheid van verschillende industrieën ten opzichte van kwantumtechnologie.

De vier industrieën die waarschijnlijk de eerste economische impact van kwantumcomputing gaan zien zijn de automobielsector, de chemische sector, de financiële diensten en de biowetenschappen. De sectoren winnen naar verwachting tegen 2035 tot 1,3 biljoen dollar aan waarde.

Tekort aan talent neemt af

Hoewel er nog steeds een tekort is aan talent, lijkt de kloof het afgelopen jaar kleiner te zijn geworden, mede dankzij de universiteiten die nieuwe masteropleidingen in kwantumtechnologieën hebben opgezet. De Europese Unie kent het grootste aantal en de grootste concentratie kwantumtechnologietalent.

Met 350 start-ups in het QT-ecosysteem vertraagt het tempo van de oprichting van start-ups en houdt het geen gelijke tred gehouden met de investeringen.

De Quantum Technology Monitor van McKinsey is hier beschikbaar.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024