Wouter Hoeffnagel - 25 april 2023

Europees initiatief wil iDEAL doorontwikkelen tot Europees betaalplatform

Het European Payments Initiative (EPI) wil iDEAL overnemen. De organisatie wil op basis van iDEAL een Europees betaalplatform ontwikkelen. Het lijft ook het Luxemburgse Payconiq in, dat betrokken is bij de technologie achter iDEAL.

Europees initiatief wil iDEAL doorontwikkelen tot Europees betaalplatform image

EPI is een samenwerkingsverband van diverse grote Europese banken. Vanuit Nederland is ING betrokken bij het initiatief, terwijl vanuit België Belfius en DZ Bank betrokken zijn. De partij is met Currence een overname van iDEAL overeengekomen. Deze overname moet echter nog worden goedgekeurd door zowel Europese als nationale toezichthouders.

Als onderdeel van de overname stappen zowel ABN AMRO als de Rabobank als aandeelhouders in EPI. Deze twee banken zijn samen met ING oprichter van iDEAL, waarvoor zij hun krachten hebben gebundeld in Currence.

Europees betaalsysteem ontwikkelen

Met behulp van iDEAL wil EPI een Europees betaalsysteem ontwikkelen. Het gaat daarbij om een systeem dat Europeanen in staat stelt transacties uit te voeren, zowel onderling als met bedrijven. De partijen willen eind dit jaar het betaalplatform testen in Frankrijk en Duitsland, iets dat begin 2024 wordt uitgebreid. In dat stadium wil EPI het platform ook in België testen. Op termijn willen de betrokken partijen het betaalplatform ook in andere Europese landen uitrollen.

EPI meldt dat er voor Nederlandse gebruikers niets verandert. Het bedrijf stelt dat er geen directe gevolgen zijn voor zowel Nederlandse consumenten als handelaren die iDEAL gebruiken; zij kunnen iDEAL blijven gebruiken zoals ze gewend zijn.

Het initiatief lijft ook Payconiq in. Dit is een Luxemburgs bedrijf dat de technologie achter iDEAL levert.

AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023 Veeam On BN week 22-23 Alleen DI Leaders
AWS Summit Amsterdam liggend Nieuwsbrief  tm 31 mei 2023