Redactie - 01 mei 2023

Wat kan ChatGPT voor de CFO betekenen?

ChatGPT heeft de aandacht getrokken van leidinggevenden in de hele onderneming, en CFO's zouden de hype moeten doorbreken en hun unieke risicogerichte perspectief moeten bieden bij het evalueren van kansen met deze opkomende technologie.

Wat kan ChatGPT voor de CFO betekenen? image

ChatGPT is een generatieve AI- applicatie; dat leert van gegevens, die het vervolgens gebruikt om originele artefacten te genereren, zoals een antwoord op een vraag, een essay dat de stijl van een bepaalde schrijver nabootst of een stukje programmeercode. Dit zal een belangrijke rol spelen voor CFO's die een autonome financiële functie uitoefenen.

Voorafgaand aan de Gartner CFO & Finance Executive Conference, die plaatsvindt van 31 mei tot 1 juni in National Harbor, werd gesproken met Mark D. McDonald, senior director analist bij de Gartner Finance-practice. Hij geeft inzicht wat generatieve AI en autonome financiële middelen betekenen voor de CFO en betrokken medewerkers.

V: Interesse in ChatGPT en generatieve AI blijft groeien in alle sectoren. Hoe moeten CFO's omgaan met deze technologie die zoveel aandacht krijgt?

A: CFO's moeten hun unieke, op risico's gerichte perspectief gebruiken om op organisatieniveau een beleid te bevorderen en vorm te geven dat de risico's van het onbeperkte gebruik van ChatGPT beperkt, waaronder risico's voor de uitvoerkwaliteit, gegevensbeveiligingsrisico's en regelgevingsrisico's.

Ze moeten prioriteit geven aan de vereisten voor toekomstig gebruik van ChatGPT en vergelijkbare technologieën binnen de financiële functie, inclusief het identificeren van geschikte potentiële use-cases en bespreken hoe ChatGPT en andere grote taalmodelgebaseerde applicaties zouden kunnen passen binnen de technologiestrategie van de functie, evenals hoe werknemers dit zien technologie.

V: Wat zijn enkele manieren waarop ChatGPT de bedrijfsfinanciering zal beïnvloeden?

A: ChatGPT is een uitstekend voorbeeld van de waarde die AI kan bieden, maar zoals het nu is, heeft het enkele beperkingen voor praktisch gebruik in de financiële wereld. Het is bijvoorbeeld een geweldig gebruik om het te gebruiken om een ​​financieel leider te helpen bij het genereren van softwarecode of SQL-statements; het zal echter niet werken om vragen te stellen over hun financiën.

Dat komt omdat algoritmen zoals ChatGPT alleen vragen kunnen beantwoorden waarvoor ze zijn opgeleid om ze te beantwoorden. Zonder de gedetailleerde gegevens van de organisatie van een CFO kunnen ze geen nauwkeurige feedback geven. Bovendien zal ChatGPT proberen een antwoord te geven, zelfs als het niet in staat is om het correct te beantwoorden.

Uiteindelijk kunnen we veilige ChatGPT-achtige services verwachten die gericht zijn op specifieke organisaties, maar dit zal tijd kosten. Voor nu moeten leiders zich concentreren op de overgang van cultuur en vaardigheden naar het gebruik van geavanceerde technologieën en ervoor zorgen dat hun teams over de juiste capaciteiten beschikken naarmate de technologie vordert.

V: Sommige mensen zijn bang dat ChatGPT en andere vormen van AI banen wegnemen in de bedrijfsfinanciën. Is deze angst terecht?

A:
De meeste mensen die werkzaam zijn in een financiële functie zullen u vertellen dat er geen tekort aan werk is. In veel gevallen gaat het bij financiën om gelijke tred houden met het absolute minimum van het runnen van het bedrijf en het voldoen aan wettelijke vereisten. AI creëert een kans om die lat hoger te leggen en de menselijke productiviteit te vergroten, zodat financiën niet alleen een backoffice-bureaucratie zijn die het licht aanhoudt, maar een strategische hefboom in het bedrijf kan zijn.

Het is dus waar dat veel rollen kunnen verschuiven , en sommige rollen zullen verloren gaan, maar er zullen ook nieuwe banen bij komen. AI zal mensen niet per se vervangen, maar het zal mensen vervangen die geen AI gebruiken, aangezien dat de meest productieve manier van zakendoen wordt.

In plaats van automatisering in de financiële functie te zien als een vermindering van het benodigde aantal personeelsleden, kunt u het beter zien als een manier om de reikwijdte te vergroten van wat het kan bereiken met hetzelfde personeelsbestand.

V: Welke risico's zijn er voor financiële leiders die te veel controle overdragen aan AI?

A: Er zijn veel risico's verbonden aan het teveel aan controle geven aan een machine, en bovendien is er een risico om er ook perfectie van te verwachten.

Financiële leiders hebben de neiging om AI aan veel hogere normen te houden dan een menselijke werknemer. Als die verwachting leidt tot onvoldoende toezicht of controle, ligt daarin een enorme bron van risico. Dit is met name het geval in een strak gereguleerde functie zoals financiën, waar een fout in bijvoorbeeld een winstaankondiging kan leiden tot zeer substantiële boetes voor het bedrijf.

Meer dan alleen perfectie verwachten, te veel verwachten is ook een risico. Wanneer ze aan een AI-reis beginnen, moeten financiële leiders een zeer nauwkeurig gedefinieerde taak kiezen, waarna mensen naar de resultaten moeten kijken en wijzigingen moeten aanbrengen in de betrokken processen en machines als zich fouten en uitzonderingen voordoen.

Mark D. McDonald zal AI onderzoeken in de context van de financiële functie in verschillende presentaties op de Gartner CFO & Finance Executive Conference 2023, die op 31 mei begint in National Harbor, MD, waaronder "The Emerging Technologies of Today That Drive the Future of Financiën' en 'Financiële teams bouwen voor de toekomst'.

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in: Kunstmatige intelligentie gebruiken om uw financiële medewerkers een boost te geven ; Snel antwoord: wat moeten CFO's nu doen aan ChatGPT? en hoe toonaangevende financiële organisaties AI-succes behalen. Niet-klanten kunnen het webinar bekijken: Move Towards an AI-Forward, Autonomous Finance Future.

Over de CFO & Finance Executive Conference 2023
Gartner-experts zullen tijdens de Gartner CFO & Finance Executive Conferences 2023, die plaatsvindt van 31 mei tot 1 juni, aanvullende inzichten geven over hoe CFO's kunnen omgaan met vertragende groei, aanhoudend hoge inflatie, schaars duur talent en wereldwijde aanbodbeperkingen, in National Harbor (Maryland, USA), en 18-19 september in Londen. Volg nieuws en updates van de conferenties op Twitter met de hashtag #GartnerFinance.

NTT BW start 31-5 TM 14-6 Pax8 BW 29-05 tm 18-06-2023
Nutanix BW/BN 30-05 tm 15-06-2023