Wouter Hoeffnagel - 01 mei 2023

EU geeft groen licht voor Franse chipsubsidie voor STMicro en GlobalFoundries

Frankrijk krijgt groen licht voor het subsidiëren van STMicro en GlobalFoundries voor de bouw van een chipfabriek in het land. De Europese Commissie gaat akkoord met de Franse plannen om voor 7,4 miljard euro aan subsidie te verstrekken.

EU geeft groen licht voor Franse chipsubsidie voor STMicro en GlobalFoundries image

De Europese Commissie oordeelt dat de plannen van de Franse overheid in lijn liggen met de doelstellingen van de Chips Act. Deze wetgeving maakt het mogelijk staatssteun te verstrekken aan chipfabrikanten, met als doel de afhankelijkheid van de Europese Unie (EU) van buitenlandse chipproductie af te bouwen.

STMicro en GlobalFoundries wilden gebruik maken van deze staatssteun voor de bouw van een chipfabriek in de omgeving van Lyon. De Franse overheid wilde het project initieel steunen met 5,7 miljard euro. Dit bedrag is met het oog op de Chips Act echter verhoogd tot 7,4 miljard euro.

620.000 chips op jaarbasis

De nieuwe productielocatie moet vanaf 2027 volledig operationeel zijn. De locatie moet op jaarbasis zo'n 620.000 chips produceren op 300mm-wafers. Deze zijn onder meer gericht op de telecomsector, automotive-industrie en luchtvaartsector.

De fabriek moet voorrang geven aan Europese bedrijven bij het afnemen van zijn producten. Ook moeten middelgrote en kleine bedrijven toegang krijgen tot test- en ontwikkelfaciliteiten in de fabriek voor het uitvoeren van research & development.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei