Witold Kepinski - 08 mei 2023

Investeerders belonen startups met een sterke toewijding aan duurzaamheid

Early-stage investeerders belonen startups met een sterke duurzaamheidsvisie, zo blijkt uit nieuw onafhankelijk onderzoek in opdracht van Amazon.

Investeerders belonen startups met een sterke toewijding aan duurzaamheid image

Europese durfinvesteerders en private equity-investeerders melden dat deze bedrijven een waardepremie van 15 procent kunnen krijgen. Dit biedt kansen voor ondernemers die duurzamere producten en bedrijven ontwikkelen. Startups die duurzaamheid maar beperkt in beschouwing nemen, kunnen hun waardering tot 8 procent zien dalen.[1]

In de afgelopen 12 maanden heeft meer dan tweederde van de beleggers (71%) meer details gevraagd over de duurzaamheidsprestaties van startups waarin zij investeren. Hierbij haalden zij persoonlijke waarden en de ESG-toezeggingen (Environmental, Sustainability and Governance) van hun eigen organisatie aan als drijvende factoren.

Meer dan de helft (52%) van de investeerders heeft in de afgelopen 12 maanden een investeringsmogelijkheid voor een startup afgewezen vanwege zorgen over de duurzaamheid van het bedrijf. Gevraagd naar wat startups missen, noemen investeerders zorgen over de duurzaamheid van hun logistiek in de hele toeleveringsketen en verantwoorde afvalbeheerprocessen.

Zeven op de tien zeggen ook dat de omvang van de huidige en komende ESG-regelgeving het minder aantrekkelijk maakt om te investeren in startups. De overgrote meerderheid van de investeerders (84%) geeft aan dat startups betere ondersteuning nodig hebben om de nodige stappen te kunnen nemen om milieuvriendelijke praktijken in te voeren. 81% zegt dat meer dan de helft van de startups die zij in beeld hebben niet over de juiste technologie en knowhow beschikt om duurzamer te opereren.

Het onderzoek volgt op het moment dat Amazon, Europa’s klimaatinnovatiehub EIT Climate-KIC en WRAP, een toonaangevende Britse NGO voor klimaatactie, de 16 startups aankondigen die deelnemen aan de Amazon Sustainability Accelerator. Voor de tweede editie van dit programma hebben meer dan 1.500 startups zich aangemeld.

"Huidig onderzoek benadrukt de onmiskenbare premie die wordt gegeven aan bedrijven met sterke duurzaamheidsreferenties. Het illustreert hoe de milieu-impact steeds meer richting geeft aan investeringsbeslissingen. Investeerders zijn op zoek naar oplossingen om de hedendaagse klimaat- en afvaluitdagingen aan te pakken", zegt Roeland Donker, Country Manager Nederland bij Amazon. "De Amazon Sustainability Accelerator is het ideale lanceerplatform voor startups met hoog potentieel. We zijn er trots op dat we een tweede cohort oprichters kunnen helpen hun bedrijven op te schalen om innovatieve technologieën en duurzame producten te leveren."

De twee cohorten in de Accelerator omvatten startups die duurzamere consumentenproducten creëren en, voor het eerst dit jaar, startups die technologie ontwikkelen om bedrijven te helpen producten effectiever en efficiënter te recyclen. Zij zijn geselecteerd door een panel van deskundigen op het gebied van risicokapitaal en duurzaamheid:

Recycling van Technologieën

 • Terrawaste (NL) – een chemische recyclingtechnologie die niet-recycleerbaar droog, nat en gemengd kunststofafval omzet in waardevolle, koolstofnegatieve materialen
 • Descycle (UK) – een metaalverwerkingsbedrijf dat nieuwe en milieuvriendelijke oplossingen ontwikkelt op basis van een revolutionaire chemie
 • Induo (FR) – een textielrecyclingbedrijf dat gebruikt textiel omzet in gloednieuwe kleding
 • Matoha (UK) – apparaten voor materiaalidentificatie die helpen bij het efficiënt sorteren van afval
 • Polyperception (BE) – een platform dat de afvalstroom van kunststoffen en materiaalterugwinningsinstallaties in real time en van begin tot eind volgt.
 • Sorted (UK) – AI-oplossingen om afvalbeheerbedrijven te helpen hun recycleerbare materialen te sorteren

Consumentenproducten

 • Bo (UK) – een stedelijk e-scooterbedrijf met wereldprimeur op het gebied van rijtechnologie, dat efficiënte forenzenvoertuigen bouwt
 • FUNQ (ES) – een frisdrank op siroopbasis waarmee iedereen kraanwater in een heerlijke drank kan veranderen, zodat er minder water hoeft te worden vervoerd
 • Infinite Athletica (ES) – een circulair sportkledingbedrijf dat sportafval omzet in kleding voor dezelfde sport
 • Nimbi (UK) – een composteerbaar scheermes dat gebruik maakt van revolutionaire biomaterialen
 • Milky Plant (UK) – een apparaat waarmee mensen thuis hun eigen plantaardige melk kunnen maken, zodat er minder karton hoeft te worden verscheept
 • Open Funk (DE) – een duurzame, krachtige, compacte keukenmixer voor glazen potten
 • Papair (DE) – gerecycleerde papieren noppenfolie als duurzaam verpakkingsalternatief voor conventionele noppenfolie
 • Seep (UK) – plasticvrije sponzen, doeken en andere huishoudelijke benodigdheden
 • Tangle (UK) – duurzame hondenproducten zoals halsbanden, riemen en speelgoed gemaakt van geüpcyclede spookvisnetten
 • We Do Solar (DE) – een slimme zonneset die op balkons kan worden geïnstalleerd

Aija Pope, CEO bij Terrawaste: "Vanuit Rotterdam ontwikkelen we innovatieve afvalrecyclingtechnologie om afvalplastic en gemengd afval om te zetten in duurzame, waardevolle en circulaire producten. We zijn trots om tot de meest baanbrekende startups in het Amazon Sustainability Accelerator programma te behoren. Zonder de steun en erkenning van partners als Amazon zouden we niet in staat zijn ons bedrijf de nodige impuls te geven en op hoog tempo verder te ontwikkelen."

Het Amazon Sustainability Accelerator programma duurt 12 weken en is ontworpen om oprichters te helpen bij de uitdagingen omtrent het starten en opschalen van een duurzaam bedrijf. Het programma omvat virtuele en persoonlijke workshops onder leiding van deskundigen, gespecialiseerd mentorschap, een op maat gemaakt curriculum en toegang tot een netwerk van gelijkgestemde oprichters. Amazon en EIT Climate-KIC werken samen om de deelnemers te begeleiden bij een Climate Impact Forecast Hierbij beoordelen ze de impact van hun bedrijf op het klimaat en ontwikkelen ze strategieën om hun ecologische voetafdruk te verbeteren.

Ze krijgen ook een financiële impuls met een kapitaalvrije subsidie van £10.000 en $25.000 aan AWS Activate Credits. Hiermee krijgen ze toegang tot cloud computing-diensten, ontmoetingen en samenwerking met Amazon-leiders en toegang tot gratis kantoorruimte in het hoofdkantoor van Amazon in Londen en Berlijn. Deelnemers aan het Consumer Products-cohort krijgen ook een jaar lang gratis toegang tot Amazon Launchpad.

Na de Accelerator krijgen alle startups de kans om hun bedrijf te presenteren aan een publiek van ervaren investeerders om hen te helpen contacten te leggen en verdere financiering aan te trekken. De start-ups van de Accelerator van vorig jaar haalden meer dan £4,5 miljoen op en verhoogden hun omzet op en buiten Amazon met gemiddeld meer dan 250 procent na hun deelname aan de Accelerator.

NOOT:

 1. FTI Consulting, een wereldwijd bedrijfsadvies- en onderzoeksbureau, heeft tussen 5-10 april 2023 een enquête gehouden onder n=509 respondenten die als professionele investeerder of op persoonlijke titel in startups investeren, met meer dan 100 respondenten in elk van de volgende landen: VK, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Degenen die op persoonlijke titel investeren hadden gemiddeld 6,2 miljoen euro aan belegbaar vermogen, en degenen die op professionele titel investeren hadden gemiddeld 2 miljard euro aan vermogen onder beheer van hun organisaties.