Witold Kepinski - 09 mei 2023

SAS investeert één miljard dollar in branchespecifieke AI-technologie

SAS maakt tijdens SAS Innovate in Orlando bekend dat het de komende drie jaar één miljard dollar zal investeren in de verdere ontwikkeling van geavanceerde analytics-oplossingen gericht op specifieke sectoren zoals het bankwezen, de overheid, gezondheidszorg, retail, energiesector en mee

SAS investeert één miljard dollar in branchespecifieke AI-technologie image

Alle industriespecifieke oplossingen zullen draaien op SAS Viya, het cloud-native, schaalbare platform voor AI en analytics. 

“Bedrijven staan voor heel wat uitdagingen, van dreigende economische recessie en druk op de supply chains tot personeelstekorten en veranderingen in de regelgeving”, zegt de CEO van SAS, Jim Goodnight. “Met de inzichten uit branchespecifieke AI- en analytics oplossingen kunnen veerkrachtige organisaties deze uitdagingen omzetten in kansen.” “Met deze investering blijft SAS bedrijven ondersteunen die gebruikmaken van AI, Machine Learning en advanced analytics om fraude te bestrijden, risico’s te beheren, klanten en burgers beter te bedienen, en nog veel meer. We blijven ons inzetten voor innovatie en om de beste analytics op de markt leveren.

De investering van één miljard dollar gaat rechtstreeks naar onderzoek en ontwikkeling, branchespecifieke line-of-business teams en marketingactiviteiten. Hiermee wordt het innovatieve werk gefinancierd van data scientists, statistici en softwareontwikkelaars van SAS die samenwerken met consultants, systeemingenieurs en marketeers met specifieke sectorervaring.

Het initiatief maakt deel uit van de missie om data analytics te democratiseren. Organisaties en de samenleving hebben er baat bij als de kracht van geavanceerde analytics beschikbaar komt voor meer mensen met uiteenlopende ervaring en functies. Dat is wat SAS analytics for everyone, everywhere noemt. Steeds meer organisaties omarmen technologieën zoals AI, machine learning, computer vision, IoT en analytics om waardevolle inzichten te verkrijgen, waardoor mensen op elk vaardigheidsniveau kunnen deelnemen aan het analytics-proces dankzij de low- of no-code opties in de oplossingen die draaien op SAS Viya.

Niet alleen data scientists en statistici kunnen dus rekenen op de industriespecifieke oplossingen van SAS, ook zakelijke gebruikers profiteren van de kracht van AI, machine learning en analytics. Zo kunnen bedrijfsanalisten helpen om fraude op te sporen en te voorkomen; stadsplanners kunnen ermee aan de slag gaan in het kader van volksgezondheid en veiligheid; medisch personeel kan de patiëntenzorg versterken; en eerstelijnswerkers krijgen de kans om productielijnen te optimaliseren.

Branchespecifieke toepassingen van SAS

SAS heeft al een breed aanbod aan branchespecifieke oplossingen. Deze zullen door de investeringen verder worden verfijnd, maar daarnaast wil SAS ook nieuwe oplossingen ontwikkelen die andere behoeften ondersteunen. 

Een voorbeeld is Azure confidential computing, een nieuwe technologie – geleverd door Microsoft, SAS en chipmaker AMD – die ontworpen is om een verbeterde bescherming te bieden voor de zeer gevoelige data tijdens het ‘in memory’ gebruik. Dat kan de privacy en databeveiliging aanzienlijk verbeteren voor klanten in sterk gereguleerde sectoren zoals financiële dienstverlening, gezondheidszorg en overheid.