Witold Kepinski - 12 mei 2023

Microsoft tekent fusie energie deal met Helion Energy

Helion Energy (Helion) heeft een overeenkomst aangekondigd om Microsoft elektriciteit te leveren vanuit zijn eerste fusie-energiecentrale. Constellation zal dienen als de energieverkoper en zal de transmissie voor het project beheren. Fusie-energie is een energiesoort die door middel van kernfusie wordt opgewekt. In fusiereacties versmelten twee lichte atoomkernen, waardoor een zwaardere atoomkern ontstaat (dit in tegenstelling tot kernsplijting, waar atoomkernen zich splijten in lichtere kernen). Daarmee komt een hoeveelheid bindingsenergie vrij door de sterke kernkracht, die zich uit in een toename van de temperatuur van de kernen.

Microsoft tekent fusie energie deal met Helion Energy image

De centrale zal naar verwachting in 2028 online zijn en zal na een aanloopperiode van 1 jaar gericht zijn op een stroomopwekking van 50 MW of meer. De geplande operationele datum voor deze eerste in zijn soort faciliteit is aanzienlijk eerder dan de typische projecties voor de inzet van commerciële fusie-energie.

De ontwikkeling van een commerciële fusie-energiecentrale is een cruciale stap in de overgang naar een duurzame energietoekomst en zal Microsoft niet alleen helpen haar doel te bereiken om tegen 2030 koolstofnegatief te zijn, maar zal ook de ontwikkeling ondersteunen van een nieuwe schone energiebron voor de wereld.

"Deze samenwerking is een belangrijke mijlpaal voor Helion en de fusie-industrie als geheel", aldus David Kirtley, CEO van Helion. “We zijn dankbaar voor de steun van een visionair bedrijf als Microsoft. We hebben nog veel werk te doen, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we de eerste fusie-energiecentrale ter wereld kunnen realiseren.”

Helion, een particulier bedrijf voor schone energie dat zich inzet voor het creëren van een nieuw tijdperk van koolstofvrije elektriciteit door middel van fusie, werkt al meer dan tien jaar aan de ontwikkeling van zijn fusietechnologie. Het bedrijf heeft eerder zes werkende prototypes gebouwd en was het eerste particuliere fusiebedrijf dat plasmatemperaturen van 100 miljoen graden bereikte met zijn zesde fusieprototype. Het bedrijf bouwt momenteel zijn zevende prototype, dat naar verwachting in 2024 het vermogen zal aantonen om elektriciteit te produceren.

"We zijn optimistisch dat fusie-energie een belangrijke technologie kan zijn om de wereld te helpen bij de overgang naar schone energie", aldus Brad Smith, vicevoorzitter en president bij Microsoft. "De aankondiging van Helion ondersteunt onze eigen langetermijndoelstellingen voor schone energie en zal de markt helpen om een ​​nieuwe, efficiënte methode te ontwikkelen om sneller meer schone energie aan het elektriciteitsnet te leveren."

Fusie, het proces dat de zon en de sterren aandrijft, wordt lange tijd beschouwd als de heilige graal van de energieproductie. Fusie kan een bijna onbeperkte energiebron leveren zonder schadelijke koolstofemissies of langlevend afval te produceren. De eerste commerciële faciliteit ter wereld zou het begin betekenen van een nieuw energietijdperk.

Deze transformationele volgende stap bouwt voort op de duurzaamheidsdoelen die eerder zijn aangekondigd tussen Microsoft en Constellation om de overgang naar schone energie in het land te leiden, waardoor klanten hun doelstellingen voor nulemissie kunnen bereiken.

"Constellation zet zich in voor innovatie en ondersteuning van schone energietechnologieën van de volgende generatie om de klimaatcrisis te bestrijden, en fusie zou een game-changer zijn", zegt Jim McHugh, Chief Commercial Officer bij Constellation. “In combinatie met onze CO2-vrije energiematching-oplossing per uur, helpen Helion en Microsoft een toekomst op te bouwen waarin koolstofvrije energie de standaard is.