Wouter Hoeffnagel - 14 mei 2023

Waakhond VK verbiedt Activision Blizzard en Microsoft aandelen van elkaar te kopen

De overname van gameontwikkelaar en -uitgever Activision Blizzard door Microsoft loopt verdere vertraging op. De partijen mogen geen aandelen van elkaar kopen zolang het beroep tegen het overnameverbod nog in behandeling is.

Waakhond VK verbiedt Activision Blizzard en Microsoft aandelen van elkaar te kopen image

Dit meldt de Britse Competition and Markets Authority (CMA). Microsoft wil Activision Blizzard overnemen voor een bedrag van 69 miljard dollar, omgerekend zo'n 63,3 miljard euro. De Britse waakhond oordeelde eind vorige maand al dat de overname de positie van Britse consumenten schaadt. Het is onder meer bang dat Microsoft te veel macht op de online gamingmarkt krijgt. Op dit moment beschikt Microsoft al over een marktaandeel van 60 tot 70% in deze markt in het Verenigd Koninkrijk, meldt de CMA.

Microsoft en Activision Blizzard zijn tegen de beslissing van de toezichthouder in beroep gegaan. Zij stellen dat de CMA de impact van de overname op de markt voor online gaming overschat. Ook zou de beslissing technologische innovatie en investeringen in het Verenigd Koninkrijk juist schaden. De CMA oordeelt nu dat zolang dit beroep loopt, Activision Blizzard en Microsoft geen aandelen van elkaar mogen kopen.