Wouter Hoeffnagel - 13 mei 2023

GitHub, Microsoft en OpenAI komen niet onder aanklachten in Copilot-zaak uit

Een Amerikaanse rechter weigert een streep te zetten door twee aantijgingen aan het adres GitHub, Microsoft en OpenAI in een rechtszaak aangespannen door een groep ontwikkelaars. De rechtszaak draait om het gebruik van programmeercode van derden, zonder dat hiervoor om toestemming wordt gevraagd.

GitHub, Microsoft en OpenAI komen niet onder aanklachten in Copilot-zaak uit image

Dit meldt The Register. Een groep boze ontwikkelaars dienden in november een aanklacht in tegen de drie techbedrijven wegens softwarepiraterij. Zij stellen dat de AI-tools van GitHub, Microsoft en OpenAI zonder toestemming gebruik maken van hun code. De partijen kunnen zich niet vinden in twee specifieke aantijgingen op dit vlak, en vroegen de rechter hier een streep door te zetten.

Het gaat daarbij specifiek om het reproduceren van 'geleende' code van derde partijen door de tool Codex van OpenAI, waarop de tool Copilot van GitHub is gebaseerd. Ook gaat de rechtbank zich buigen over de vraag of Copilot en Codex voldoende informatie over de auteur delen indien zij code waarop rechten berusten gebruiken.