Wouter Hoeffnagel - 16 mei 2023

Gezamenlijk waarschuwingssysteem voor chiptekorten van EU en VS op komst

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) willen samen het chiptekort gaan aanpakken. Zij werken aan een waarschuwingssysteem dat vroegtijdig waarschuwt voor verstoringen in de toeleverketen van halfgeleiders.

Gezamenlijk waarschuwingssysteem voor chiptekorten van EU en VS op komst image

Dit is door een woordvoerder van de Amerikaanse regering bekend gemaakt. Het systeem moet een wedloop rondom halfgeleiders tussen de EU en VS voorkomen. De afgelopen dagen is vergaderd over de plannen.

Afhankelijkheid van buitenland terugdringen

Zowel de EU als VS zetten actief in op het terugdringen van hun afhankelijkheid van het buitenland op het gebied van chips. Beide landen proberen met behulp van subsidies en belastingvoordelen chipfabrikanten te stimuleren tot het bouwen van chipfabrieken op respectievelijk Europese en Amerikaanse bodem. Zo werkt Intel aan een tweetal grote chipfabrieken in Duitsland, waarvoor het Amerikaanse bedrijf miljarden euro's aan subsidie krijgt.

De EU en VS willen ook samenwerken bij het coördineren van dergelijke investeringen in de chipindustrie. Dit moet onder meer voorkomen dat een subsidierace ontstaat.

Chiptekort leidde eerder tot grote problemen

Een tekort aan chips leidde eerder in zowel de EU als VS tot grote problemen. Het tekort ontstond tijdens de COVID-19 pandemie, toen veel mensen gingen thuiswerken en de vraag naar apparaten die dit ondersteunen sterk steeg. Tegelijkertijd moesten diverse chipfabrieken hun deuren sluiten door onder meer lockdowns. De tekorten liepen hierdoor sterk op, iets waarvan diverse sectoren hinder ondervonden.